ZARAZIO SE U BOLNICI? Stigla je prva tužba zbog smrti od Covida u KBC-u Zagreb

30.07.2021. 09:50:00

KBC-u Zagreb stigao je zahtjev za odštetu zbog smrti uzrokovane zarazom korona virusom. U njoj se tvrdi da je preminuli pacijent obolio tijekom liječenja u bolnici, piše RTL.

Bila je u osmom mjesecu trudnoće kada je njezin suprug početkom veljače preminuo od posljedica korona virusa u KBC-u Zagreb. Nakon njegove smrti na odjelu intenzivne njege, ostala je sama s troje djece.

Kristina Klaiber iz Splita je ispričala: "On je 25. studenoga ušao na bolničko liječenje i 16. prosinca bez da je imao posjete ili nešto slično je bio testiran pozitivan. Pitanje je od koga je dobio Covid - od osoblja, cimera koji su se izmjenjivali...".

Nakon transplatacije matičnih ćelija, suprug se puna dva i pol mjeseca borio sa simptomima Covida, uz temperaturu i učestale upale pluća.

"Iskrena da vam budem, najradije bih ih tužila. I trenutno iz ove perspektive nisam sigurna hoću li se boriti s vjetrenjačama nauštrb svoje djece. Iako sam sigurna da sam 90 posto u pravu".

A upravo je zagrebačkom Rebru upućen prvi zahtjev za odštetu pacijenta za kojega se smatra da se tijekom liječenja ondje zarazio korona virusom i preminuo. Iz bolnice, kao niti ni iz Ministarstva zdravstva, nisu se oglasili na upit o ovom slučaju, navodno još iz ožujka. Iz udruge pacijenata tvrde kako ovaj slučaj nije jedini. 

Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata kaže:

"Za sada je bilo šest slučajeva koliko ja znam, šest slučajeva koji su se obratili direktno nama s kojima smo rješavali postupke. Ali, broj je sigurno daleko veći, samo su ljudi u strahu, ne žele uopće pokretati postupke i isto tako znaju da to je jedna procedura koja traje i zahtijeva puno energije".

Odvjetnici smatraju da je u slučaju da pacijent premine od zaraze u bolnici mogućnost odštete velika, kao i odgovornost bolnice i osoblja. 

"Moglo bi se reći da bi u tom slučaju bolnica u svakom pogledu odgovarala za naknadu štete znači Vama i/ili obitelji. Ako je u bolnicu primljen radi simptoma Covida, ako je bolnica u svemu postupala u skladu sa pravilima struke onda u tom slučaju nema njezine odgovornosti", kazao je odvjetnik Josip Mađarić.

Međutim građani, pa čak i oni koji su imali sličnih iskustava, postupili bi drugačije. 

"Pa znači svekar je slomio rame i otišao u bolnicu i vratio se s koronom", kazala je Marina Bester iz Zagreba.

Hoće li, dakle, tužiti bolnicu?

"Ne, nismo ni razmišljali o tome", kazala je.

Izvor: Direktno

Izvorni autor: ig/Foto: FaH

Autor: