ZAŠTO SADA ‘ĆUTE’? Nakon ‘divljanja’ za Oluju, stiglo iznenađenje beogradskih medija: Evo što je Srbima danas važnije od ‘oslobođenja Vukovara’

18.11.2022. 17:09:00

Obilježavanje Dana pada Vukovara i Škabrnje svake je godine bolan datum i sjećanje na tragediju koje s godinama ne blijedi. Međutim, srpski mediji nisu propuštali priliku i na taj dan prozivati Hrvate za ‘festival ustaštva’. Sve do ove godine.

Naime, iznenađuje, s obzirom na ono što smo navikli gledati, da ove godine, na današnji dan u srpskim medijima nema niti slova o Vukovaru, niti riječi o ustašama, pa niti rečenice o Domovinskom ratu.

Što je to utjecalo ove godine na uređivačku politiku srbijanskih medija da ni slova na današnji dan ne objave o Vukovaru i Hrvatskoj, kad su prije samo nekoliko mjeseci divljali na Oluju kao da ju prvi put obilježavamo? Jasno, nije isto, budući na današnji dan definitivno nema prostora za isticanje “srpskih žrtava”, no i dalje čudi da nema baš ni spomena. 

Čini se kako im je važnija čak i vremenska prognoza, pa priča o “divljem djetetu” pronađenom navodno na granici Srbije i Crne Gore, a mnogi od njih prenijeli su kako je “jako nevrijeme potopilo Crikvenicu, Novi Vinodolski, Rijeku… Bujice nosile sve pred sobom, upaljen alarm!”

Iznenađeni Olujom

Srpski su mediji i ove godine tako, očekivano, bili iznenađeni proslavom Dana domovinske zahvalnosti u Hrvatskoj, kao i obilježavanjem VRO Oluja, izražavajući čuđenje kako Europa to tolerira, pa su tako pisali kako se u “članici EU i ovog 5. kolovoza kao državni praznik slavi najstrašniji ratni zločin – etničko čišćenje Srba”.

Informer je naveo da “Europska unija to sve šutke podržava, isto onako kako je prije 27 godina podržala i zločin nad nevinim Srbima čija je jedina krivica bila to što su Srbi”. 

Dalje provučićev medij izražava nevjericu pa se pita “kako je moguće da EU nema ništa protiv da jedna njezina članica kao najvažniji državni praznik slavi masovno klanje i protjerivanje čitavog jednog naroda”, a u jednom trenutku idu i toliko daleko da tvrde kako time “EU podržava neonaciste, i to ne samo u Hrvatskoj”.

Nazivanje Hrvata “neonacistima” dok slave akciju kojom su se oslobodili velikosrpskih ideja, neodoljivo je podsjetilo na rusku retoriku naspram Ukrajine kojom pokušavaju opravdati agresiju na neovisnu drugu državu, a uzme li se u obzir da je samo nekoliko dana prije Oluje funkcioner Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović na svom Twitteru napisao kako mu se “čini da će Srbija biti prisiljena krenuti u denacifikaciju Balkana te kako bi volio da griješi”.

‘Lažna pobjeda u lažnoj bitci’

Javili su se preko Informera i dežurni srpski “historičari”, koji i inače vole krojiti srpsku, ali i svjetsku povijest prema svojih željama i idejama, ali i notorni Goran Šarić iz Rijeke koji inače djeluje na popularizaciji velikosrpskih teza, pa je za Informer ljetos istaknuo kako vlast u Zagrebu danas, kao i svih prethodnih godina, slavi “lažnu pobjedu u lažnoj bitci”. 

“Osobno ne znam da niti jedan europski ili svjetski narod slavi pobjedu u bitci koja se nije ni odigrala. ‘Oluja’ nije bila nikakva bitka, nego se krajiška vojska, čiji je prosjek godina prelazio 50, povukla sama. Hrvatska vojska je samo ušetala u prazna sela, a ono staraca koji su bili preslabi da pobjegnu su uglavnom zvjerski poubijali“, kaže Šarić i dodaje da je strašno veliko licemjerje to što Europa nijemo promatra i šutke podržava proslavu u Kninu.

“Ta i takva Europa svake godine lažno nariče nad Srebrenicom, a ‘Oluju’ i pobijenu srpsku djecu neće ni da spomene. Postavlja se pitanje kakve su to europske vrijednosti u koje se uklapa proslava krvavog etničkog čišćenja, a ‘Oluja’ to nesumnjivo jeste”, pita se Šarić koji se naziva povjesničarem.

‘Kolinda i Andrej ogrnuli crne plašteve’

No, to je usporedba s Olujom, međutim, ako se prisjetimo izvještavanja od prijašnjih godina o obljetnici pada Vukovara i Škabrnje, osobito čudi ovogodišnja šutnja. 

Srpski Alo! tako je posebno bio dramatičan u izvještavanju, pa su pisali: ‘Ludnica u Hrvatskoj, Kolinda i Andrej ogrnuli crne plaštove, ustaški vrisci paraju nebo, kletve lete ka Beogradu!’. Pa su dodali: ‘zvaničan Zagreb počeo političku kampanju’. Navodili su i kako je ‘vlast u Zagrebu ponovo potpalila ustaške lomače, dok na Beograd bacaju drvlje i kamenje’, kao i da mediji u Hrvatskoj objavljuju tekstove o zločinima Srba protiv Hrvata dok se Grabar-Kitarović i Plenković “kunu u ‘pravdu'” i kako će riješiti pitanje nestalih.

Srpske Novosti, pak, vidjele su provokaciju u čizmama predsjednice pa su prenijeli: ‘Kitarović ponovo provocira Srbiju: U “zengama” došla u Vukovar’. Pišu kako su to cipele ‘kakve su tokom rata nosili “hrvatski branitelji”‘.

’28 godina od ulaska JNA u Vukovar’

Telegraf je jednom naveo da se današnji dan različito interpretira u dvije zemlje.

“Hrvatska obilježava kao dan “pada” tog grada, dok se u Srbji taj dan smatra danom oslobođenja Vukovara”, pisali su te naveli kako Hrvatska i dalje ne zna točan broj žrtava, ali da se procjenjuje da je ubijeno više od 4.000 hrvatskih branitelja, dok ih je 7.000 odvedeno u srpske logore.

Ipak, portal Politika navodi kako se obilježava ’28 godina od ulaska JNA u Vukovar’ uz objavu kako su za taj čin osuđeni ratni zločinci koji su u ratu sudjelovali na strani Srbije.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Lucija Brailo: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.