Zekanović: Očekujemo potpise svih koji javno tvrde da život počinje od začeća

15.01.2021. 15:30:00

Hrvatski suverenisti 1. veljače počinju prikupljati potpise saborskih zastupnika kako bi se konačno raspravio njihov prijedlog Zakona o zaštiti života koji vladajući drže na dnu dnevnog reda Hrvatskog sabora već gotovo dvije godine.

Kako bi se taj zakonski prijedlog pomaknuo na vrh dnevnog reda i odmah raspravio, potrebno je prikupiti najmanje 30 potpisa saborskih zastupnika, a Hrvatski suverenisti čvrsto se nadaju da će u ovom sazivu biti dovoljno zastupnika koji smatraju da život treba štititi od njegovog početka, začeća.

„Ovo je prilika za zastupnike u Hrvatskom saboru da pokažu svoj stav o ovoj iznimno važnoj temi, s druge strane ovaj zakon će još jednom pokazati tko voli glasove kršćana u Hrvatskoj, a na posljetku se razotkrije s visoko podignutim srednjim prstom“, naglašava predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

Podsjeća da je na snazi zakon napisan 1978. godine, zbog čega je Ustavni sud RH 2017. godine naložio Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon. Taj rok istekao je prije gotovo dvije godine, no Vlada RH i dalje ne poduzima ništa po tom pitanju kako se ne bi zamjerila svojim biračima.

„Kako bi pomogli Vladi RH, mi smo prije dvije godine u saborsku proceduru uputili svoj prijedlog zakona, međutim, HDZ se toliko boji otvoreno govoriti o toj temi da naš prijedlog uporno izbjegava staviti na raspravu. Nadam se da će svi zastupnici koji u javnosti tvrde da život počinje od začeća biti dovoljno hrabri to dokazati davajući nam svoje potpise da se konačno u Hrvatskom saboru raspravi ova iznimno važna tema“, kazao je Zekanović.

Zakon o zaštiti života koji je u saborsku proceduru upućen još u ožujku 2019. godine definira da život ljudskog bića počinje u trenutku začeća, što je usklađeno sa svim znanstvenim postignućima i preslikava mišljenje medicinske struke koje se navodi u rješenju Ustavnog suda iz 2017. godine da je pravo na život prioritetno, najviše pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava.

Pobačaj je ovim prijedlogom zakona moguć samo u slučaju kada je trudnoćom ugrožen život trudnice, a naglasak je na edukaciji, savjetovanju i prevenciji.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.