Željko Cvrtila: "Nadzor svih građana ne poznaju ni najrigorozniji protuteroristički zakoni"

31.03.2020. 13:24:00

U N1 studiju uživo gostovao je stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila, koja je istaknuo kako se sada najbolje vidi koliko je policija potkapacitirana u terenskom dijelu, a što se pokazalo i na posljednjim primjerima provala u stanove oštećene u potresu. „Kada je situacija redovna, to se prikriva, a sada se sve vidi. Sada se vidi da policija jedva stiže pokrivati i provjeravati mjere kršenja samoizloacije“, poručuje Cvrtila i zaključuje da uvijek postoji rješenje preraspodjele kolega iz drugih županija jer se rezerve uvijek mogu pronaći.

Rekao je da je ministar Božinović suspendirao Ustav i zakone jer po postojećima se ovo ne bi moglo provoditi, o čemu su, kaže, govorili i ustavni stručnjaci. „Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kontrole bi trebali provoditi sanitarni inspektori. Njih, naravno, nema i zato je sve prepušteno policiji, i kontrola na granicama i kontrola po kućama i dojave građana“, kaže Cvrtila uz poruku da je Zakon o civilnoj zaštiti iznimno loš i pokazuje sve rupe koje imamo u sustavu.

„Kad policija i uhvati nekoga to ne poštuje mjere, oni podnesu prijavu sanitarnom inspektoru, to je suluda situacija, onda taj inspektor opet ima posla, mora odraditi papirologiju, razgovarati sa čovjekom, naći svjedoke, to opterećuje cijeli sustav“.

Smatra i da je nefunkcionalna hijerarhija stožera, gdje nacionalni stožer svaki dan mora komunicirati s 500 nižih stožera jer, primjerice županijski imaju istu snagu kao općinski i nisu im nadređeni.

Kada je riječ o nadzoru mobitela, Cvrtila se predloženoj odredbi protivi. „Ideja da se cijelo pučanstvo, svi građani mogu nadzirati je loša, to nemaju ni najrigorozniji protuteroristički zakoni, to u demokracijama ne bi smjelo biti dozvoljeno“, poručuje Cvrtila uz zaključak da treba kontrolirati one kojima je određena mjera na ovaj način, putem mobitela ili neki drugi, koji modernim demokracijama stoji na raspolaganju.

Izvor: N1/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.