Zloglasni kapetan JNA svojevoljno se predao Haagu pa bio oslobođen i pušten na slobodu

22.04.2024. 08:20:00

Dana 21. travnja 2003., bivši kapetan JNA Miroslav Radić svojevoljno se predao sudu u Den Haagu. 

Bila je to vijest koja je u Hrvatskoj, a osobito Vukovaru, odjeknula poput bombe jer se smatralo kako je krajnje vrijeme da Radić odgovara za ratne zločine koje je kao 29-godišnjak s činom kapetana JNA koji je zapovijedao specijalnom jedinicom 1. bataljuna elitne Motorizirane Brigade JNA – razarao Vukovar od prvog do posljednjeg dana opsade.

Ali, ne samo to. Optužnica je Radića posebno teretila za zločine prema ljudima koji su se pred pad Vukovara skrili u gradskoj bolnici misleći da će tako preživjeti ako bolnica bude evakuirana pod nadzorom međunarodnih promatrača.

Radić je zajedno sa Šljivančaninom sudjelovao u evakuaciji i razdvajanju oko 400 ljudi iz bolnice i zapovijedao je pripadnicima tzv. teritorijalne obrane Vukovara i “šešeljevcima” koji su počinili zločin na Ovčari. Nakon Radićeve selekcije, zatočenici su prebačeni na farmu Ovčara, gdje su ponižavani i fizički mučeni na najsvirepije načine. Nakon mučenja su u skupinama od 10 do 20 ljudi dovođeni na stratište gdje su pripadnici paravojnih snaga ubili najmanje 264 zarobljenika iz bolnice, piše 7dnevno.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:epa

Izvorni autor: PDN/7dnevno/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.