Zvali smo Hrastova da provjerimo je li mu uistinu oprošteno 11 milijuna kuna duga

10.01.2024. 09:53:00

Tek ovih dana procurila je informacija o odluci Vlade RH donesenoj  28. prosinca 2023. godine , a koja je potpuno prošla ispod radara. Naime, radi se o  opisu troškova parničnih postupaka u odnosu na tužbe vezane za Domovinski rat  čime će se obustaviti i ovršiti temeljem tih dugovanja.

Konkretno, riječ je o postupcima koji se odnose na Domovinski rat pokrenutim na temelju Zakona o odgovornosti za  štetu nastalu uslijed terorističkih akata i javnih demonstracija  i Zakona o odgovornosti Republike Hrvatske za  štetu uzrokovanu pripadnicima hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata

Prva stavka u kojoj se spominju teroristički akti – prilično je uzdrmala braniteljsku populaciju koja odluku o praštanju duga neprijateljskim vojnicima smatra suludom, no takvom se ne smatra predsjednik Veritasa  Savo Štrbac  koji je ovu odluku hrvatske vlade objavio na stranicama svog središta. 

Otpis duga teroristima, ali i hrvatskim braniteljima

Ovu odluku branitelji tumače još jednim Plenkovićevim ustupkom koalicijskom partneru SDSS-u, pa je tako u sjeni ostao dio odluke o oprostu duga pripadnicima hrvatskih naoružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata za koje je sudski dokazano da su u tom razdoblju uzrokovali različitu vrstu “štete” .

Tako se u kontekstu hrvatskih branitelja kojima će se ukinuti ovrha spominju i poznata imena poput  Tihomira Oreškovića, Mirka Norca  ali i  Mihajla Hrastova  koji je odslužio kaznu zatvora za ubojstvo 13 i ranje dvojice rezervista u rujnu 1991. na Koranskom mostu u Karlovcu. Nakon što je Hrvatska obeštetila obitelji žrtava, Hrastovu je “sjela” na račun sa  11 milijuna i 690.000 kuna  – iako je odležao kaznu.

“Sada je došlo zadnjih 2,6 milijuna kuna i sa 2,7 milijuna od prije, a preko 5 milijuna kuna s tim da je aktivno još 13 slučajeva, svaki mjesec jedan do dva”, kazao nam je Hrastov u jednom od posljednjih razgovora. , a tom je prilikom kazao i kako je život njegove obitelji zbog silnih ovrha, potpuno paraliziran.

Foto: Privatna arhiva
Milanović: “Ovo je zlostavljanje”

Predsjednik Zoran Milanović  jedan je od prvih političara koji je ukazao na nepravednost zbog opterećenja ovrhom Mihajla Hrastova: 

“Ako si kriv, kažnjen si, ali kazna ima svoju granicu i ne smije se pretvoriti u zlostavljanje. Što da ljudi koji su već odgovarali za svoje grijehe rade, da opljačkaju banku? To može oprezno, sućutno, inteligentno riješiti predstavničko tijelo i hrvatsku vlast, ako hoće, a siguran sam da hoće. Ne smijemo dopustiti da se ponašamo kao zadnji naivci.”

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.