Andrej Plenković: ”Hrvatska ne da na Oluju kao što hrvatski branitelji u Domovinskom ratu nisu dali na Hrvatsku”

05.08.2017. 13:37:01

Andrej Plenković rekao je da će ”Oluja” ostati upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. ”Olujom je spriječena još jedna Srebrenica. Ostat će upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. I danas kada se čuju kritike – Hrvatska ne da na Oluju jednako kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku“, poručio je premijer. Težili smo, kaže, demokraciji i neovisnosti, a ”bili smo suočeni s brutalnom agresijom Miloševićeva režima.” ”Zahvaljujući državničkoj odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika, Hrvatska je obranjena, oslobođena, ponovno izgrađena, članica je NATO-a najvećeg vojnog saveza i EU, najvećeg političkog saveza. No, ničega od toga ne bi bilo da nije bilo Oluje”, rekao je premijer. Osvrnuo se na pitanja kojima se rješavaju aktualne situacije kao što je rast proračuna za oružane snage, zakon o hrvatskim braniteljima, strategiju nacionalne sigurnosti. Istaknuo je važnost sloge, među braniteljima i građanima. ”Stoga osim pobjede slavimo i slogu kojoj dugujemo pobjedu i slobodu”, rekao je Plenković u govoru u Kninu. ”Želim Hrvatsku u kojoj će sve manjine biti integrirane u društvo”, zaključio je.

Jandroković: ”Dan radosti, slavlja i ponosa”

Nakon premijer govor je održao predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković. ”Danas je dan radosti, slavlja i ponosa. Slavimo pobjednički uspjeh svoje vojske i policije”, rekao je. Napomenuo je da smo pobjedom u ratu dokazali svima da imamo oružanu silu. ”Naše suosjećanje trebamo iskazati svim žrtvama Domovinskog rata i njihovim obitelji”, kazao je. Bez obzira na razlike koje postoje među nama, Hrvatska je naša zajednička i jedina domovina, domovina na koju moramo biti ponosni”, zaključio je Jandroković. Dodao je i da je danas Hrvatska kao slobodna zemlja suočena s bitno izmijenjenim okolnostima gdje se javljaju nove sigurnosne prijetnje. “Moramo uspostaviti sustav domovinske sigurnosti, spreman odgovoriti na sve ugroze”, rekao je Jandroković pozvavši građane na slogu “bez obzira na naše razlike i različite političke svjetonazore”. “Hrvatska je naša zajednička država koju zajedno moramo graditi”, poručio je.

Grabar-Kitarović: ”Želim izraziti žaljenje zbog svih stradanja Srba”

”Ovo je grad čijim je oslobođenjem zatvoren krug dugih stoljeća borbe hrvatskih naroda za neovisnost”, rekla je Predsjednica.

“Slaveći danas ovu veliku povijesnu pobjedu, svjesni smo da nas ona i moralno i politički obvezuje na oprost i pomirenje. Dijeleći s vama ove trenutke radosti i ponosa, kada s najvećim poštovanjem obnavljamo sjećanje na sve koji su u godinama Domovinskoga rata i tijekom “Oluje“ pali za slobodu i neovisnost Hrvatske, želim kao Predsjednica Republike, ali i kao Hrvatica, građanka i majka izraziti žaljenje i zbog svih stradalih Srba”, poručila je predsjednica s obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Podsjeća da su hrvatski vojnici u ”Oluji” pazili da bude što manje žrtava. ”Želim kao Predsjednica Republike, ali kao hrvatska građanka i majka izraziti žaljenje zbog svih stradanja Srba. Hrvatska narod nije želio rat i ne veseli se ničijim žrtvama”, rekla je. Poručila je da sa sviješću da teške stranice prošlosti treba zatvoriti i okrenuti se izgradnji budućnosti, Hrvatska će, uz punu zaštitu državnih i nacionalnih interesa, te izgrađujući korektne bilateralne odnose, dati aktivnu i konstruktivnu potporu ulasku Srbije te isto tako BiH i drugih država kandidatkinja u EU, što je uvjet ujednačavanju razvojnih pretpostavki i demokratskih standarda u državama jugoistočne Europe i učvršćivanju mira. Naglasila je i da je vojno-političko značenje “Oluje“ danas predmet različitih vojno-političkih strategijskih analiza, što je nedavno naglasio i američki ministar obrane. No, smatra, osim dobre organizacije, jasnih ciljeva i odlučnog vodstva, razloge briljantnom uspjehu “Oluje“ treba tražiti u duhovnim odlikama hrvatskog čovjeka i moralnim vrlinama hrvatskoga vojnika koji je budno pazio da bude što manje žrtava i razaranja, vođen pravednim ciljem oslobađanja svoje zemlje od uzurpatorske vlasti koja je vlastiti narod izvrgnula stradanjima u ime političkog mita Velike Srbije i neostvarivih vojnih ambicija.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.