BiH u Makarskoj i Splitu traži Hrvate optužene za ratne zločine

18.12.2013. 14:55:18

BiH-u-Makarskoj-i-Splitu-trazi-Hrvate-optuzene-za-ratne-zlocine_article

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, pet mjeseci nakon što je potpisan protokol o suradnji u kažnjavanju počinitelja ratnih zločina između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužiteljstva BiH, u ponedjeljak je u Sarajevu održan trilateralni sastanak glavnih državnih odvjetnika, Mladena Bajića, bosanskoherecegovačkog Gorana Salihovića i srbijanskog Vladimira Vukčevića sa suradnicima.

Na sastanku, koji je održan u zgradi Delegacije Europske unije u BiH, razgovaralo se o konkretnim slučajevima i koracima koji su do sada poduzeti u skladu s potpisanim protokolima o procesuiranju ratnih zločina - priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

- Glavni tužitelji istakli su da nastavljaju dalje sa saradnjom kako bi se onemogućilo bilo kakvo skrivanje osumnjičnih i optuženih osoba, koje se od procesuiranja skrivaju uz pomoć državljanstva druge države, te da će se suradnja intenzivirati. Na sastanku je zaključeno da će biti imenovani časnici za vezu koji će u tehničkom aspektu poboljšati i unaprijediti komunikaciju između tužiteljstava - priopćilo je javnosti Tužiteljstvao BiH.

Dvojno državljanstvo

No, koliko je osumnjičenih i optuženih za ratni zločin od strane Tužiteljstva BiH pronašlo utočište u Republici Hrvatskoj kroz institut dvojnog državljanstva, a koji bi se prema potpisanom Protokolu između tužiteljstava trebali procesuirati na hrvatskim sudovima, nismo uspjeli dobiti informaciju ni u Tužiteljstvu BiH, ali ni u DORH-u.

Dok nam je iz Tužiteljstva BiH odgovoreno da u cilju istrage i zaštite podatake ne mogu u javnost izlaziti s brojem optuženih i osumnjičenih, iz DORH-a, koji bi prema potpisanom protokolu u Hrvatskoj trebao raditi na tim predmetima, do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

“Slobodna“ neslužbeno saznaje, iz miljea optuženih od strane Tužiteljstva BiH, a koji žive u Dalmaciji, da u Splitu živi Marijan Prce, kojeg Tužiteljstvo BiH tereti za ratni zločin počinjen u Stocu.

Tužiteljstvo BiH traži i Željka Đidića, ratnog načelnika vojne policije u Mostaru, a koji već godinama živi u Makarskoj. Uz Ivana Hrkaća zvanog Čikota iz Tutine Kažnjeničke bojne, kojeg je prošli tjedan uhitila splitska policija, Tužiteljstvo BiH traži i generala iz Tutine Kažnjeničke bojne Ivana Andabaka koji živi na relaciji Split-Osijek.

Dakle, prema potpisanom protokolu o suradnji u kažnjavanju ratnih zločina, dvojno državljanstvo više nije prepreka u procesuiranju osumnjičenih i optuženih za ratni zločin. Hrvatsko pravosuđe moći će procesuirati optužene za ratni zločin koji su nedostupni pravosuđu BiH, dok im je BiH dužna dostaviti kompletnu dokumentaciju kojom tereti svaku konkretnu osobu.

‘Mrkonjićgrad’

Inače, osim pripadnika HVO-a, koje Tužiteljstvo BiH tereti za ratni zločin nad Bošnjacima, u istom Tužiteljstvu otvorena je istraga u predmetu “Mrkonjićgrad“. Kaznenu prijavu podnio je Centar javne sigurnosti Banje Luka za ratni zločin koji se navodno dogodio za vrijeme vojne operacije Južni potez. Kao što je poznato i do sada više puta u medijima objavljeno, između 17 osumnjičenih za ratni zločin nalaze se i generali Damir Krstičević, Ljubo Ćesić-Rojs, Stanko Sopta...

Prema potpisanom međudržavnom protokolu o kažnjavanju ratnih zločina, DORH će trebati ispitati osumnjičene generale HV-a i HVO-a o optužbama koje je na njihov račun uputio Tužiteljstvu BiH Centar javne sigurnosti Banje Luka.

Inače, prema istom protokolu između tužiteljstava, ako su DORH-u nedostupni pripadnici Martićevih snaga koji su počinili ratni zločin u RH, a u međuvremenu su stekli državljanstvo u BiH, trebali bi biti procesuirani u pravosudnom sustavu susjedne zemlje.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.