BRANKO VUKŠIĆ OPET NAPADA BRANITELJE

11.03.2015. 18:44:41

BRANKO VUKŠIĆ OPET NAPADA BRANITELJE: Meni je neshvatljivo da ministar izjavi da se prosvjed može spriječiti, ali da ga ne žele spriječiti ''Znači, mi smo država koja ne poštuje vlastite zakone, kako može biti stotinjak nelegalnih prosvjeda", upitao se Vukšić. Branko Vukšić iz zastupničkog Kluba nezavisnih ljevičara prozvao je u srijedu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića zbog izjave da se prosvjed branitelja u Savskoj 66 može spriječiti, ali da to ne želi. "Neću ulaziti u političku pozadinu, niti želim polemizirati s prosvjedom, ali meni je neshvatljivo da ministar izjavi da se prosvjed može spriječiti, ali (da ga) ne žele spriječiti", poručio je Vukšić u Hrvatskom saboru u raspravi o izmjenama Zakona o policiji. Problematizirao je i ministrovu izjavu da je takvih, nelegalnih prosvjeda bilo još stotinjak. "Znači, mi smo država koja ne poštuje vlastite zakone, kako može biti stotinjak nelegalnih prosvjeda", upitao se Vukšić. Mišljenja je da policija, uglavnom, postupa dobro, iako, kaže, ima i slučajeva koji na njen rad bacaju drugačije svjetlo. Apostrofira i da su neka policijska uhićenja "estradna priredba" kojom se želi pokazati koliko policija ima moći. "Ljude se privodi na nevjerojatan način, novinari su uvijek na uhićenjima, policiji to ne služi na čast", poručio je. Zastupnici su u raspravi pozdravili nakanu da se povjerenstva za rješavanje pritužbi na policijski rad, osim u resornom Ministarstvu, osnuju i u svakoj policijskoj upravi. Svako bi povjerenstvo činila tri predstavnika građana i njihovi zamjenici. To je 21 povjerenstvo s ukupno 120 ljudi, izračunao je HDZ-ov Ante Babić, prisjetivši se da se svojedobno na poziv za dva člana središnjeg Povjerenstva javilo samo pet kandidata. Ako to do sada nije moglo funkcionirati na razini države, sumnjam da će funkcionirati dalje, rekao je Babić. I Furija Radina, zastupnika talijanske manjine, muči slično pitanje. "Je li moguće imati 126 članova civilnog društva koji su kvalitetni i koji će odvajati znatno vrijeme za rad pro bono oko predstavki građana, sumnjam", istaknuo je Radin. SDP-ov Franko Vidović zadovoljan je ponuđenim izmjenama, vidi ih kao nastojanje da se rad policije učini transparentnim, otvori prema građanima i građanskom nadzoru. To pokazuje volju da se građane zaštiti od zlouporabe policijske ovlasti, kaže Vidović, uvjeren da će osnivanje povjerenstava za pritužbe u svakoj policijskoj upravi uroditi većom efikasnošću.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.