'Halo 112, nepokretan ležim u bolnici, zovite mi medicinsku sestru'

04.06.2013. 10:35:21

4-6-2013- 10-08-47

Pacijenti na splitskoj neurokirurgiji nisu, pritiskom prekidača kod kreveta, bili u mogućnosti iz bolesničke postelje pozvati medicinsku sestru, koja je za to vrijeme radila na odjelu i bavila se drugim pacijentima.

'Molim vas, možete li nazvati medicinsku sestru na neurokirurgiji da mi dođe u bolničku sobu kako bi mi pomogla. Ja je ne mogu dozvati jer je u kvaru sustav za dozivanje medicinskog osoblja'', otprilike tako je u dva navrata zvučao razgovor pacijenata koji su ležali na splitskoj neurokirurgiji sa službom 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje.  Naime, u bolesničkim sobama na Kliničkom odjelu za neurokirurgiju ne postoje ispravni dojavljivači, koji bi trebali funkcionirati kad je pacijentu potrebna pomoć medicinskog osoblja. No, nisu to i jedini i najveći problemi splitske neurokirurgije, koja je jedna od najzapuštenijih u Hrvatskoj. U taj klinički odjel KBC-a Split u posljednjih 20-ak godina uloženo je vrlo malo novca.

Oprema u bolnici potpuno je zastarjela

''Radimo u teškim, gotovo nemogućim uvjetima, u operacijskoj dvorani od 40 do 50 kvadratnih metara. Naša je dvorana takva iako zakonodavac propisuje da moramo imati dvoranu od 72 kvadrata. O opremi da i ne govorim. Radimo s opremom, ako je uopće i imamo, koja je zastarjela'', rekao je dr. Željko Bušić, voditelj Kliničkog odjela za neurokirurgiju KBC-a Split, za Slobodnu Dalmaciju. ''Mnogi bolnički kreveti na kliničkom odjelu nisu ispravni, stari su i do 30 godina. Nisu im ispravni kotači, pa je velik problem transporta pacijenata iz jedne sobe u drugu ili iz operacijske dvorane na odjel. Medicinske sestre izmišljaju razne načine kako transportirati bolesnike jer pomoću kreveta to ne mogu učiniti. Tražio sam da se kupe novi kreveti, ali od toga nema ništa'', kaže dr. Bušić. T.J.|Slobodna Dalmacija Izvorinu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.