Hodočašće Hrvatske vojske u Mariju Bistricu: Vojni vrh molio za mir i slobodu

07.10.2018. 14:39:47

VOJNI ORDINARIJAT Mnogi pripadnici Hrvatske vojske i policije, branitelji i građani u nedjelju su sudjelovali na 26. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariji Bistrici što ga je organizirao Vojni ordinarijat. Na misi u Mariji Bistrici bili su i ministar unutarnjih poslova Davorin Božinović, ministar branitelja Tomo Medved te ministar obrane Damir Krstičević koji je prije mise izjavio medijima kako je danas poseban dan za Hrvatsku vojsku , hrvatsku policiju te branitelje čija je žrtva donijela mir i slobodu hrvatskom narodu. “Danas molimo za sve hrvatske branitelje, za naše prijatelje koji su se žrtvovali za današnji mir i slobodu, da nam dragi Bog da snage za zahtjevne zadaće koje su pred nama. Drago mi je da vidim i danas ovo zajedništvo i vjerujem da će biti zajedništvo u molitvi koja nas spaja”, izjavio je Krstičević. Medved: Hodočašće u Mariju Bistricu bilo je važno nekad, kao i danas  Ministar branitelja Medved za samo je hodočašće rekao da je iznimno važno još iz vremena Domovinskog rata kada su hrvatski branitelji sa bojišta dolazili u Mariju Bistricu, Majci Božjoj nebeskoj, zavjetovali se i iskazivali zahvalnost. “Evo i danas Hrvatska vojska, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo branitelja, hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi, članovi obitelji koji su izgubili svoje najmilije, opet dolaze s istim ciljem i molitvom Majci da nam podari i snage i mudrosti kao bismo se mogli nositi sa novim izazovima”, rekao je Medved. Za Hrvatsku vojsku, policiju, hrvatske branitelje rekao je da su po mnogočemu bili jedinstveni i prepoznatljivi pa i po tome što su sa sobom nosili krunicu. “To je bilo za vrijeme Domovinskog rata, ali i danas tolike godine poslije rata. Uvjeren sam da ćemo tu vjeru prenijeti na naše buduće naraštaje”, zaključio je Medved.

[slideshow_deploy id='109045']

Msgr. Jure Bogdan: U središtu je brak i obitelj   Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, koji je predvodio misu, u središte propovijedi stavio je obitelj, a podsjetio je i da se današnje vojno hodočašće održava kada Crkva slavi blagdan Kraljice svete krunice. Ujedno je podsjetio na 20. obljetnicu kad je sv. Ivan Pavao II u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. uzdigao na čast oltara blaženog Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa, kardinala, mučenika. Govoreći o obitelji, muškarcu i ženi, u propovijedi je naglasio da je vrhunac Božjeg djela stvaranje muškaraca i žene na svoju priliku. Upozorio je kako smo danas svjedoci velike krize braka i obitelji i da se danas, u zapadnom svijetu, ali i našoj domovini, i brak i obitelj preispituju. “Ne samo da se preispituje, nego se stavlja u sumnju, redefinira i ispunja posve drukčijim i nama posve stranim sadržajima. Stvara se i promiče neka nova antropologija. Snažno i ‘programirano’ promiče se neki novi identitet muškarca i žene, braka i obitelji”, rekao je monsinjor Bogdan te dodao da su na udaru kršćanska slika čovjeka, muškaraca i žene te kršćanska slika braka i obitelji. Istaknuo je i da je tim novim strujanjima i naucima neprihvatljivo da je čovjek stvoren na “sliku i priliku” Božju, a neprihvatljivo im je i ono što Crkva priča o braku i obitelji. Na kraju je poručio da je čovjek ljudsko biće koje je oduvijek bilo biseksualno i postoji samo kao muškarac ili kao žena. Kazao je da Crkva sve to naviješta i ne može drugačije govoriti.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.