Idemo li na referendum 1. prosinca?

06.11.2013. 11:15:24

6-11-2013- 10-07-45

Hrvatski sabor danas raspravlja o prijedlogu odluke da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojem bi građani trebali odgovoriti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene.

Odmah po početku današnje sjednice Sabora, HDZ-ov Željko Reiner je zatržio stanku od 15 minuta zbog,kako kažu, zabrinutosti o načinu na koji vladajući žele provesti spomenuti referendum. 'Budući da danas moramo raspisati po prvi put od osnutka države narodni ustavotvorni referendum, želim skrenuti pažnju u ime HDZ-a da procedura kojom vladajući žele provesti referendum nije adekvatna', rekao je Reiner prozivajući Vladu da su pokušali izigrati proceduru kada su rekli da se i nakon odluke građana na referendumu o spomenutoj temi tek mora odlučiti u Saboru.

I nakon stanke nastavio je željko Reiner. 'Bojimo se da zbog takve odluke Odbora za Ustav kao i odbora za zakonodavstvo da se jednim manevrom izravno krši upozorenje Ustavnog suda, iz tog upozorenja je jasno da Odbor prvo mora promijeniti svoju odluku i donijeti izmjene prijedloga prije no što će Sabor o tome raspravljati', rekao je Reiner dodavši kako su prema ustavnom sudu, nužne dvije promjene prijedloga. 'Odbor za Ustav kao i Odbor za zakonodavstvo i vladajuća većina su usprkos upozorenju Ustavnog suda i HDZ-a da je to procedura akoja se mora provesti prije no što prijedlog dođe u Sabor, odlučili sve to ignorirati i mi danas imamo ponuđen tekst koji je potpuno jednak prvotnom prijedlogu o raspisivanju referenduma', kaže Reiner u ime HDZ-a koji je nezadovoljan činjenicom da nisu unesene nikakve promjene u prijedlog o raspisivanju referenduma. 'Upozoravamo na moguću namjernu manipulaciju. Ako se mimo procedure raspiše referendum na Saboru i on uspije, što je, bojimo se da bi mogli pokušati izigrati volju hrvatskih građana, naknadno otkrivši da nije poštovana procedura pa bi se pozitivni rezultati referenduma koji vladajućima ne odgovara mogao biti izigran', dodaje Reiner optužujući državne institucije da su se 'jučer po partijskom zadatku upustili u predlaganje kako bi se trebalo glasovati' i pozivajući ih da građanima pruže objektivniji uvid u meritum stvari. Nakon ovakvog izlaganja, stanku je zatražio i SDP. Nakon stanke u ime najjače vladajuće stranke govorio je Igor Dragovan. 'Čega se bojite? Mi ćemo prihvatiti odluku građana koji će donijeti odluku prema svojoj savjesti, mi smo vrlo jasno rekli da ćemo odluku građana prihvatiti. Sve što ste rekli ne stoji jer želite prejudicirati ishod referenduma misleći da će on završiti onako kako vi hoćete. Završit će onako kako građani RH žele. Nikome ne možete osporiti pravo da kaže svoje mišljenje, pa to je naša obaveza, obaveza svakog predstavnika izabranog od strane hrvatskih građana. Ne da samo imamo pravo nego imamo i obavezu', poručio je Igor Dragovan HDZ-ovcima. Raspisivanje referenduma Saboru je predložio Odbor za Ustav, na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji', koju je potpisalo više od 740 tisuća građana, a čiji su potpisi Saboru dostavljeni još u lipnju. Većina u odboru za Ustav prošlog je tjedna Saboru odlučila predložiti raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili tek o pokretanju procesa ustavnih promjena, ali ne i o samoj promjeni Ustava. Predsjednik odbora Peđa Grbin (SDP) tada je protumačio da građani na referendumu ne mogu izravno promijeniti Ustav, nego da o tome u konačnici odlučuju zastupnici, koji, napominje, imaju neobvezujući mandat i ne može ih se prisiliti da prihvate referendumsku odluku. Na takvo je tumačenje reagirao Ustavni sud, koji je Saboru poslao upozorenje da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje značilo promjenu Ustava s trenutačnim pravnim učinkom i da Sabor dalje o tomu nema što odlučivati. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.