JEZIVA BOŽIĆNA ČESTITKA: Portal iz Srebrenice zastrašujućim citatom ratnog zločinca čestitao Badnju večer

09.01.2019. 11:37:21

Iste riječi, koje je spomenuti portal objavio na Badnju večer kao citat, izrekao je Ratko Mladić 11. srpnja 1995. godine ulazeći u Srebrenicu, nakon čega je uslijedio genocid nad Bošnjacima srednjeg Podrinja

U nedjelju navečer, na pravoslavni Badnjak, portal Despotovina.info iz Srebrenice na svojoj je Facebook stranici objavio fotografije slavlja Badnje večeri u Srebrenici uz popratni tekst: “Evo nas u Srebrenici uoči još jednog srpskog praznika…”. Naizgled, ništa neobično, no iza te naizgled obične rečenice krije se nešto zastrašujuće, tim više što je spomenuta rečenica stavljena pod navodnike kao citat. A citiranu rečenicu izgovorio je Ratko Mladić, ratni zapovjednik bosanskih Srba, nepravomoćno osuđen u Haagu na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici te za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH.

Jezive riječi Mladić je izgovorio uoči pokolja u Srebrenici

Ova jeziva poruka još je skandaloznija ako se zna, a o tome piše Radio Sarajevo, da rad Despotovine.info, informativnog portala za Srebrenicu i Bratunac, podupire Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova te Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije. Radio Sarajevo upozorava da je identične riječi, koje je spomenuti portal objavio na Badnju večer kao citat (ne navodeći tko ih je izgovorio, što svemu daje još zlokobniji ton, nap.a.), izrekao Mladić 11. srpnja 1995. godine ulazeći u Srebrenicu, a nakon čega je uslijedio genocid nad Bošnjacima srednjeg Podrinja. “Srpski praznik” na koji je Mladić tada aludirao bio je Petrovdan, pravoslavni praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu.

Načelnik i svećenik slavili uz četničke pjesme

Ova je objava Despotivine.info skupila na Facebooku velik broj lajkova i shareova, a na nekim objavljenim fotografijama vide se i ljudi s četničkim obilježjima. “Zabrinjavajuće je da se na navedenim fotografijama nalazi aktualni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, i to zagrljen s lokalnim svećenikom! Fotografije i snimci su najvjerovatnije nastali pred kućom srebreničkog načelnika gdje se konvoj na Badnju večer zaustavio dok je pjevač pjevao četničku pjesmu ‘U mog đeda brada je do pasa'”, piše Radio Sarajevo spominjući i provokaciju koja se u Srebrenici dogodila uoči pravoslavnog Badnjaka. Tada su ispred Memorijalnog centra u Potočarima, gdje su pokopani ostaci oko šest tisuća muslimana pobijenih u ljeto 1995. godine, ostavljeni komadi svinjskog mesa.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.