Ministar Matić uručio odlikovanja 11 istaknutih hrvatskih branitelja

31.07.2014. 11:39:46

Povodom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u srijedu, 30. srpnja, u Ministarstvu branitelja RH ministar branitelja Predrag Matić odlikovao je u ime Republike Hrvatske 11 istaknutih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. “Već tradicionalno nekoliko dana uoči velikog hrvatskog praznika, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Predsjednik Republike Hrvatske dodjeljuje odlikovanja hrvatskim braniteljima i hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji to, nažalost, nisu dobili u ovih 20 godina. Politika Predsjednika Republike Hrvatske i politike ove Vlade ispravlja te nepravde. Ljudi u ovoj priči vide da ih Hrvatska nije zaboravila” – tom je prigodom istaknuo ministar Matić. Povjerenstvo za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske osnovano je 2009. godine s ciljem doprinosa očuvanju digniteta Domovinskog rata i zahvale hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji za doprinos obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Povjerenstvo Ministarstva branitelja do danas je održalo 26 sastanaka na kojima je razmotreno 436 zaprimljenih prijedloga za dodjelom odlikovanja, kako hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, tako i istaknutim postrojbama Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova iz Domovinskog rata, od kojih je Povjerenstvo podržalo prijedloge za 358 fizičkih osoba, odnosno postrojbi iz Domovinskog rata te iste uputilo Državnom povjereništvu. Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u ratu posmrtno je odlikovan Borislav Genčić, hrvatski branitelji smrtno stradali u šumi Rosinjača 5. prosinca 1991. godine. Odlikovanje je uručeno članovima obitelji poginulih branitelja. Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, odlikovan je Davor Jurčević. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Radovan Hercigonja, Antun Kaurin i Srećko Musić. Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, posmrtno su odlikovani Goran Škrbić i Željko Vorić. Isto odlikovanje uručeno je i hrvatskim braniteljima Vazmoslavu Pereši, Đildi Pliško, Tomici Turku, dok je Spomenicom domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu, odlikovan Ivan Maligec. Izvornu vijest pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.