Očajnički vapaj hrvatskih branitelja: 'Raznijet ćemo se! Razarač Vukovara u našem mjestu ima veća prava nego mi'

16.07.2014. 21:54:57

Načelnik u njihovom mjestu jest SDSS-ov Branko Jovičić, a da ova ionako teška priča bude još apsurdnija s njime hrvatski branitelji iz Gvozda imaju korektan odnos. Štoviše, dopustio im je da izgrade spomenik poginulim braniteljima. S druge strane HDZ-ova donačelnica poslala im je USKOK.

Prava hrvatskih branitelja iz dana u dan sve su više ugrožena, svjedoči tome i priča Miroslava Samse tajnika Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Gvozd. Stanarska pitanja njega i članova njegove Udruge nisu riješena punih 17 godina, a darovnice se s druge strane dijele kako to obično u Hrvatskoj biva onima koji imaju veze. "HDZ-ova donačelnica Marija Idžan darovnice dijeli po vezama. Osigurala je socijalnu pomoć za svoju majku koja živi u Banja Luci, a sebi je etažirala kuću", prepričava naš sugovornik. Apsurdi u ovoj općini nisu ništa neobično pa se tako događa situacija da država otkupi kuću od čovjeka koji nije njen vlasnik niti suvlasnik, a potom braniteljima koji imaju potraživanja za istu iz Vlade odgovaraju da kuća nije u vlasništvu Republike Hrvatske.

"I srpski branitelj iz Banovine dobio je odbijenicu, a podobnim Srbima domovi se dijele šakom i kapom. Jedan od branitelja nedavno je popio 40 tableta, pokušao se ubiti. Ima nas koji živimo i bez struje i bez ikakvih primanja", tvrdi Samsa. Načelnik u njihovom mjestu jest SDSS-ov Branko Jovičić, a da ova ionako teška priča bude još apsurdnija s njime hrvatski branitelji iz Gvozda imaju korektan odnos. Štoviše, dopustio im je da izgrade spomenik poginulim braniteljima. S druge strane HDZ-ova donačelnica poslala im je USKOK. "Mi ovdje nemamo problema sa Srbima, imamo problema sa birokracijom i korumpiranim dužnosnicima. Nikoga se ne bojimo, bili smo i u ministarstvu branitelja, ali i u ministarstvu obnove i graditeljstva. Svatko nam nudi obećanja, ali nitko ništa ne poduzima. Nemaju sluha za nas hrvatske branitelje", žali se Samsa.

"Bili smo prvi kada je trebalo", tužnim glasom priča naš sugovornik dodajući da su političarima dali fotelje. Dok političari uživaju u udobnim foteljama Samsa preživljava kopajući staro željezo. "Ja sam socijalnu pomoć odbio kao i svi branitelji iz naše udruge. Došli smo do dna. Staviti ću plinsku bocu ispod sebe i raznijeti se, a nisam jedini koji o tome razmišlja. To nije dobro. Mi samo želimo ono što nam po zakonu pripada, ono što nam godinama obećavaju. Ništa se nije ostvarilo, mi jedva preživljavamo, a majka od dogradonačelnice živi u Banja Luci i dobiva socijalnu pomoć. I donačelnica je dobila darovnicu, a sve ostale dobivaju njeni jataci", kaže Samsa.

Uz to, darovnicu je dobio i Darko Dedić čovjek koji je napadao Vukovar. Tijekom agresije JNA na Hrvatsku, odnosno Vukovar u jeku najvećih borbi kada se slamao otpor branitelja Dedić je sudjelovao u razaranju sa oklopnim jedinicama tenksista, čime se osobno ponosio i isticao pošto je po njegovu kazivanju sudjelovao u uništenju ustaša. "Čovjek koji je napadao Vukovar ima najljepšu kuću u Gvozdu, a za nas nitko ne mari. Govorim iskreno, onda kada je trebalo uzeo sam pušku u ruke, a danas pomišljam da se ubijem. Socijalnu pomoć smo odbili. To nek ostave sebi, ja to ne želim. Zamislite kako je hrvatskom branitelju kada šapće poštaru na uho da mu da socijalnu pomoć, znate li koje je to poniženje? Tito je svoje partizane zbrinuo, a nas su svi zaboravili", zaključuje na koncu ovaj branitelj u ime svih onih koji svoja prava pokušavaju ostvariti.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.