Odbor za ratne veterane traži od Cvitana odgovore oko uhićenja u BiH

09.11.2016. 13:29:03

Anušić je najavio da će Odbor s Cvitanom razgovarati iza zatvorenih vrata, kao što je u srijedu razgovarao s Antom Nazorom Saborski Odbor za ratne veterane zatražit će od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da već preksutra dođe na Odbor i odgovori na pitanja vezana za uhićenja pripadnika HVO-a u Bosanskoj Posavini, kao i o dostavi dokumentacije iz Hrvatske Tužilaštvu BiH, najavio je u srijedu predsjednik Odbora Ivan Anušić (HDZ). "Ne znam što je bilo na Odboru za pravosuđe, ali znam što ćemo ga mi pitati", rekao je Anušić na opasku da je Cvitan prošli tjedan o istome govorio Odboru za pravosuđe. Najavio je da će Odbor s Cvitanom razgovarati iza zatvorenih vrata, kao što je u srijedu razgovarao s Antom Nazorom, ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata kojega su, nakon uhićenja u Orašju, pojedini generali HV-a prozivali da je po nalogu Cvitanova prethodnika Mladena Bajića naložio predaju dokumentacije HVO-a iz Centra Tužilaštvu BiH. Anušić, kao i član Odbora Josip Đakić (HDZ) koji je tražio da se s Nazorom razgovara bez javnosti, odbacili su prozivke o njegovoj odgovornosti. "Ne, ne, ne. Ne treba osuditi nikoga pojedinačno", uzvratio je Anušić na upit je li Nazor odgovoran za dostavu dokumentacije HVO-a iz Centra. "Centar nije kriv, on samo može pomoći optuženima s obzirom da ima vjerodostojnu dokumentaciju koja govori o nevinosti većine", rekao je Đakić koji je potvrdio da Nazor uživa puno povjerenje Odbora. Kaže i da je Odbor dobio pravu informaciju što Centar posjeduje i od kada, "kakvih je traženja bilo i od koga". "Jasna nam je situacija o čemu se tu radi, sve nam je detaljno pojašnjeno, kako ne bismo špekulirali tko je kriv", izjavio je Đakić. Anušić upozorava da Hrvatskoj dolazi na naplatu sve što se događalo proteklih 20 godina, a to je "sustavna nebriga za hrvatske interese kako unutar Hrvatske, tako i van njezinih granica". "Dolazi na naplatu ono što se nije radilo, a trebalo se, što su i službe i diplomacija i politika trebali odrađivati - braniti interese Hrvatske i hrvatskih ljudi koji prelaze granicu i iskoristiti sve što oni koriste protiv nas", rekao je Anušić, pitajući se zašto se Hrvatska nije koristila načelom reciprociteta. "Ako se od Hrvatske traži dokumentacija iz Domovinskog rata i rata u BiH, zašto mi isto nismo tražili od srpske ili bosanske strane koje su napravile puno više ratnih zločina", upitao se Anušić, naglasivši kako je "ovo što se događa jedna vrsta pritiska". Poručio je da je tema "vrlo osjetljiva" te da se neke izjave više ne mogu davati kao do sada, jer smo "ušli u pravnu sferu". Svaka se izjava može tumačiti kao otežavajuća okolnost pritvorenima, a kojima to najmanje treba, rekao je predsjednik Odbora za ratne veterane, potvrdivši da postoji kontakt s pritvorenim pripadnicima HVO-a. "Kontakti postoje i stalni su, sva materijalna i pravna pomoć njima i njihovim obiteljima je na raspolaganju", rekao je Anušić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.