Plenković: Ploča u Jasenovcu spomen je poginulim braniteljima, a ne provokacija

27.01.2017. 10:33:18

“Bilo je vrlo dinamično, krenuli smo bez oklijevanja, već na prvoj sjednici Vlade predstavili smo poreznu reformu. Tu je čitav niz zakona koji su prihvaćeni u Saboru, stavili smo u fokus branitelje, i demografsku politiku”, rekao je premijer Andrej Plenković o prvih sto dana Vlade. Smatra da ocjena oporbe da je Vlada pokazala nesnalaženje, nerad i nevjerodostojnost, nije korektna. Govoreći o kupnji Ininih dionica od MOL-a rekao je kako je od prvog dana razmišljao o tome. “Oporba može dati svoj doprinos, no mora odlučiti želi li to postići razgovorom ili interpelacijama. Rekao je kako je savjet za pregovore s MOL-om Vladino tijelo. Bitno je pronaći najbolji, model za otkup dionica Ine, a da se ne generira javni dug. Spreman sam saslušati sve prijedloge, ali od svih koje sam do sada čuo, nema ni jednog koji osim IPO-a HEP-a, ne generira javni dug”, ocijenio je premijer. Potvrdno je odgovorio na pitanje hoće li se naći s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem. “Ja sam čovjek dijaloga. Bernardiću sam čestitao na pobjedi na unutarstranačkim izborima, za razliku od Milanovića koji meni nije čestitao”, dodao je Plenković. Komentirajući najavu Koordinacije židovskih općina da će bojkotirati tradicionalni skup sjećanja, koji organiziraju hrvatske vlasti u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta zbog ploče u Jasenovcu, premijer je rekao kako je “prije dva dana bio u Yad Vashemu i poklonio se žrtvama. Borit ću se protiv antisemitizma i bilo kakve druge netolerancije u društvu”. “Ploča u Jasenovcu ne veliča neke osobe iz Drugog svjetskog rata već je ploča braniteljima poginulima u Domovinskom ratu”, naglasio je Plenković. Suradnju s Mostom ocijenio je vrlo dobrom. “Redovito imam kontakte s predsjednikom Sabora Božom Petrovom, Mostovi ministri ravnopravno sudjeluju u radu Vlade, postižemo konsenzus o svim važnim pitanjima. Dogovorili smo se da na lokalne izbore idemo svaki u svom aranžmanu”, rekao je Plenković.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.