RAZOČARANI MARATONAC U KNINU

29.04.2015. 09:03:09

RAZOČARANI MARATONAC U KNINU 'Iz grada su me obećali dočekati pred spomenikom Oluja 95, kad ono nigdje nikoga. Osim dvije iskrene curice...'

Poznati ultramaratonac jednostavno nije znao što se događa. Je li uranio ili je došao prekasno...

Mostarski ultramaratonac, 55-godišnji Aleksandar Golo, prije dva dana je zajedno s 29-godišnjim sinom Tihomirom iz Mostara započeo maraton prema Zagrebu dug 474 kilometra kao znak potpore braniteljima koji mjesecima prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66. Današnjim dolaskom u Knin po iznimno jakoj kiši, iako je prethodno najavio svoj dolazak kninskoj gradskoj upravi, ostao je konsterniran činjenicom da ga u kraljevskom gradu ispred dogovorenog mjesta, točnije spomenika 'Oluja 95', nije dočekao doslovno nitko osim novinara Jutarnjeg lista. Tog trenutka pokisao do gole kože nakon pretrčanih u komadu 80 kilometara od Trilja do Knina, poznati ultramaratonac jednostavno nije znao što se događa. Je li uranio ili je došao prekasno te je telefonom nazvao kontakt osobu Nikolu Blaževića, zamjenika gradonačelnice Grada Knina Josipe Rimac, koji mu je uz isprike kazao kako se ne osjeća dobro i da je bolestan. Netom poslije, još u sportskoj odjeći Golo se zajedno sa sinom po pljusku trčeći uputio prema kninskom ugostiteljskom objektu pizzeriji "Šime i Joso" na koju adresu ih je uputio zamjenik gradonačelnice da večeraju i da se posluže sobom za prenoćiti, sve na račun gradske blagajne.
Golo je prethodno krenuo iz Mostara gdje ga je ispratilo stotine okupljenih, nakon što je ispred tamošnjeg Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosača zapalio svijeću. Prva postaja potom mu je bila Trilj gdje ga je dočekalo čelništvo općine, mnogobrojni branitelji i predstavnici crkve, dok su mu identičan doček danas ujutro priredili Sinjani na čelu s gradonačelnikom Ivanom Glavanom. U razgovoru koji smo u Kninu obavili s Golom i njegovim sinom primijetili smo vidljivu dozu razočaranosti. - Nije bitno - kazao nam je sjetno ultramaratonac i nekadašnji pripadnik 2. brigade HVO-a i današnji obični radnik TLM-a Mostar. - Iznenađen sam jer sam Knin doživljavao u sasvim drugom svjetlu koje sam ipak pronašao u dvije kninske djevojčice koje su nam na ulici po pljusku ljubazno prišle i ponudile se da nas do konačišta prime ispod kišobrana.To vrijedi više od svega i sutra ujutro kada krenem u komadu do Udbine, upravo njima posvećujem tu dionicu jer nemate predodžbu koju snagu su mi te iskrene djevojčice dale. Inače, Aleksandar Aco Golo poznati je ultramaratonac koji u svojoj karijeri bilježi nesvakidašnju rutu koju je po etapama istrčao u dužini od 1600 kilometara u 16 dana. Bilo je to na desetu obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kada je Golo u zimi startao iz mjesta Ravno u BiH, spustio se do Stolca, Čapljine te potom dotrčao u Mostar i nakon toga se preko Imotskog zaputio prema Ličkoj magistrali i došao u Zagreb na Mirogoj gdje je tada s ostatkom obitelji Tuđman položio vijenac i nakon toga se tragom konvoja Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu uputio natrag.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.