UHBDR91. predlaže da se novo hrvatsko odličje Franjo Tuđman prvo dodijeli (posthumno) Kati Šoljić!

15.05.2019. 08:46:21

Ustanovljenje novog hrvatskog odlikovanja – Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom – koje je predložila predsjednica Republike Kolinda Grabar –Kitarović naišlo je na vrlo dobre reakcije, poglavito među hrvatskim braniteljima i stradalnicima hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Međutim, odmah se postavilo pitanje – tko bi prvi trebao dobiti ovo odličje? Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) predlaže da ga prva (posthumno) ponese Majka Hrabrost, kako su je zvali, – Kata Šoljić (1922.-2008.). Riječ je o majci koja je u tijeku velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku izgubila četiri sina: Matu, Ivu, Niku i Miju. Osim što je izgubila sinove, jedna njezina kći bila je u srbijanskom logoru (i u Hrvatskoj vojsci), dok je druga ostala bez supruga, koji se još uvijek vodi kao nestali hrvatski branitelj (u Vukovaru). Pored toga, rat je obitelji Šoljić odnio još najmanje desetak članova obitelji. Inače, Kata Šoljić se nikada nije predavala, često je putovala i svijetom i prenosila istinu o pravednoj borbi Hrvata za slobodu, tako da je postala i simbol stradanja hrvatskih majki. Naravno, Velered Franje Tuđmana, za izniman doprinos i zasluge u Domovinskome ratu, zaslužile su i druge hrvatske majke, poput već zaboravljene Eve Šegarić, (umrla 2017.), kojoj su u masakru u Škabrnji ubili muža i tri sina i također ne mali broj članova obitelji ili pak Katica Zadro, čiji suprug i sin, istaknuti hrvatski branitelji počivaju na vukovarskom groblju. Za ovo odličje uistinu će biti „veliki red“, tim prije što su relativno mnogi zaslužni za stvaranje hrvatske države, a kojih nažalost više nema među nama (primjerice zagrebački nadbiskup i kardinal Franjo Kuharić, papa Ivan Pavao II...). Nu, da se tako ovo odličje ne zove, predsjednica Republike prvome bi ga ipak, također posthumno, trebala uručiti – dr. Franji Tuđmanu. Ovo visoko odličje naišlo je na veliko zanimanje javnosti, jer nosi ime čovjeka koji je, uz hrvatske branitelje, najviše zaslužan za hrvatsku državu. Nu, i dalje postavljamo pitanje, koje smo već davno predložili – što je s odličjem Junak hrvatskog Domovinskoga rata? Svojedobno su Titovi partizani kapom i šakom dijelili odličje „narodnog heroja“ (to je bilo čak i zanimanje!), dok mi ni nakon toliko godina od početka velikosrpske agresije službeno „nemamo“ ni jednog – Junaka!? Sramotno,. ali je tako. Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.