UKRAJINAC KOJI JE POGINUO ZA HRVATSKE POVRATNIKE: Znate li tužnu priču o Poltavi koji je Hrvate spasio žeđi?

20.02.2022. 15:58:00

Povodom 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Ukrajine i HrvatskeIvica Orkan Pandža je  zajedno sa ukrajinskim veleposlanikom Kirilič Vasiljem i vojnim atašeom Ukrajine te suborcem iz Domovinskog rata Alenom Čauševićem kao i predstavnikom grada Glina Marinom Kaurićem, u Glini kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i poginulom Ukrajincu Oleksandry Poltavi – položio cvijeće i zapalio svijeću.

Foto: Facebook
Tko je bio Poltava Oleksandry?

Desetak dana po završetku VRO Oluja, stanovništvo se nakon četiri godine počelo vraćati u svoj oslobođeni grad. Glina je u to vrijeme, kao i ostali netom oslobođeni gradovi, tek uspostavljala normalizaciju života i vraćala osnovne uvjete u kojima bi Hrvati-povratnici mogli funkcionirati.

Jedan od problema bio je nedostatak vode. Točnije, valjalo je odvrnuti ventile vodovoda u Taborištu koje su Srbi po odlasku zatvorili, kako bi hrvatski povratnici imali pitku vodu. Pripadnici UNCRO-a, Ukrajinci Poltava Oleksandry i Souban Anatolij preuzeli su na sebe zadatak odlaska u Taborište i odvrtanja vodovodnog ventila kako bi u stanove i kuće Hrvata ponovno došla voda. No, vodovod je bio miniran, a uslijed eksplozije – Poltava je na mjestu ostao mrtav. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: Dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.