Veterani 4. GBR na Okruglom stolu u Zdravstvenoj školi Split

16.11.2015. 20:47:38

Dana 12.11.2015. u Zdravstvenoj školi povodom nadolazećih dana sjećanja na stradanje žrtava  Vukovara i Škabrnje članovi naše Udruge Marko Vukasović, Miljenko Modrić Miki, Sandra Vuknić i Dragan Maretić Kapo bili su sudionici Okruglog stola na temu Domovinski rat, uloga četvrte brigade u Domovinskom ratu i uloga naših  pripadnika brigade kao ranjenika i dragovoljaca. Naši pripadnici rado su se odazvali na Okrugli stol u organizaciji ravnateljice Zdravstvene škole prof. Mirjana Kurtović i profesorice Mirjana Vučica koja je sa svojim timom pripremila cjelokupnu prezentaciju sa video projekcijom, uključeni su bili i učenici trećeg razreda Zdravstvene škole , koji su na okruglom stolu izvodili recitacije domoljubnih stihova i pjesama. Cijeli program vodila je profesorica Mirjana Vučica, naši pripadnici su na pitanja profesora i učenika naizmjenično odgovarali na pitanja, a ratne fotografije su se izmjenjivale na videozidu koje su komentirali naši pripadnici. Učenici trećih razreda su oduševljeno slušali junake četvrte brigade koji su prenosili ratna iskustva i istinu o Domovinskom ratu. Mag. sestrinstva prof. Mira Talaja održala je predavanje na temu uloga liječnika i medicinskog osoblja u Domovinskom ratu.Svih naših četvero članova brigade su ranjeni u Domovinskom ratu dali su osvrt na veliku ulogu liječnika i medicinskih sestara koji su suprotno nekim stranim vojnim doktrinama izravno sudjelovali  izvlačenju ranjenika i liječenju na prvoj crti. Na Okruglom stolu bilo je nazočno oko dvjesto učenika i  desetak profesora Zdravstvene škole. Članovi naše Udruge oduševljeni su srdačnim prijemom i organizacijom Okruglog stola u Zdravstvenoj školi. Na kraju Okruglog stola Ravnateljica Mirjana Kurtović uručila je pukovniku Marku Vukasoviću zahvalnicu za Udrugu veterana četvrte brigade, a pukovnik Vukasović uručio je monografiju četvrte brigade.Učenici Zdravstvene škole uručili su pojedinačne zahvalnice našim članovima. zdrskola01

Osvrt ravnateljice Zdravstvene škole prof. Mirjana Kurtović

Povodom obljetnice pada hrvatskog grada Vukovara, koji je postao simbolom otpora jugoslavenskoj i četničkoj agresiji, u našoj školi obilježavamo  i Domovinski rat. Naš način upoznavanja veličine i vrijednosti  Domovinskog rata, već tradicionalno je živa riječ izvornih sudionika Domovinskog rata upućena našim učenicima uz prigodni program. 12.studenog 2015. učenici trećih razreda imali su osobitu  čast ponosno ugostiti članove legendarne 4. Gardijske brigade te čuti male dijelove njihovog ratnog puta i čuti kako se voli Domovina. S nama su bili: dragovoljac Domovinskog rata, satnik Dragan Maretić dragovoljka Domovinskog rata, narednica Sandra Vuknić dragovoljac Domovinskog rata, natporučnik Miljenko Modrić dragovoljac Domovinskog rata, pukovnik Marko Vukasović Čuli smo kako i s kojim motivom su krenuli u rat kao dragovoljci, kako su se na početku rata borili kad nije bilo oružja i kako se dolazili do oružja u vrijeme embarga na uvoz oružja RH. Čuli smo puno i o ženama u 4.gardijskoj brigadi, ravnopravnim borcima u ratu. Čuli smo kako su stjecali ratne vještine tijekom cijelog rata, prvenstveno na ratištu,  a kad bi ih zamijenili drugi borci na ratištu svoje „slobodne“ dane provodili su na organiziranim obukama. Čuli smo i naučili što su to „dubinska“ izviđanja, slušali kako su zbrinjavali ranjene suborce i vraćali se po svoje poginule te kako su spašavali i neprijateljske vojnike i njihove civile. Naučili smo kako je pripremana i provedena veličanstvena oslobađajuća akcija „Oluja“ koju sada poučavaju na mnogim svjetskim  vojnim učilištima. Vidjeli smo fotografije  s raznih vojnoredarstvenih akcija (Skok 1, Skok 2, Oluja, Maestral i drugih) koje zorno pokazuju uvjete u kojima su se borili. Vidjeli smo isječke iz ratnog dnevnika.  Naučili smo zašto je njihova beretka crvene boje i oduševili se kad su ih naši gosti s osmjehom stavili na glavu i ponosno ju namjestili za nas. Svi naši gosti su i po nekoliko puta ranjavani u ratu, ali o tome nismo puno čuli, većinom su njihovi odgovori na pitanja o ranjavanju bili kao da to nije bilo tako strašno, a ni važno. Znamo da to nije baš tako, dovoljno je bilo vidjeti  kako izgleda uniforma nakon ranjavanja. Kroz 4. Gardijsku brigadu prošlo je oko 7.000 boraca, oko tisuću ih ranjeno, 4 je nestalih, a 193 ih je poginulo. Među poginulim je i njihov legendarni zapovjednik Andrija Matijaš - Pauk. Na samom kraju druženja vidjeli smo snimku njegovog pogreba i čuli himnu 4.gardijske brigade. Dva sata je premalo vremena za naučiti i zapamtiti puno o ratnim akcijama, ali je i više nego dovoljno da zauvijek zapamtimo  naše goste, njihovu hrabrost i ponos što su časni hrvatski  vojnici , a  prije svega pamtit ćemo njihovu ljubav prema Domovini. Poklonili su nam za školsku knjižnicu Monografiju -  4. Gardijska brigada Hrvatske vojske PAUCI, tako ćemo ipak moći naučiti i ne zaboraviti.

Od srca im hvala što su danas bili s nama i još više...

HVALA im što danas imamo svoju neovisnu i slobodnu domovinu!

zahvalnica4gbr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.