VIDEO Sabor krenuo prozivkama Vlade zbog Trga sv. Marka; Sačić: Trebamo vrištati; Grbin: Uvedite građanski odgoj!

14.10.2020. 10:44:00

U srijedu sa zasjedanjem nastavlja Hrvatski Sabor raspravom o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, koji ide u prvo čitanje.

Na početku sjednice krenule se sa stajalištima klubova zastupnika koji su se osvrnuli na incident u kojemu je u ponedjeljak Danijel Bezuk s kalašnjikovom pucao po Markovom trgu te teško ranio jednog policajca.

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) kritizirao je vladajuće.

"Treba zahvaliti Bogu što nije bilo nikakvih daljnjih žrtava. Moramo analizirati zašto je do toga došlo i pokušati to svesti na najmanju moguću mjeru. To nije dolijevanje ulja na vatru, kako je kazao Dario Hrebak, već je važna rasprava", kazao je Sačić ustvrdivši da su institucije zakazale.

"Već je bio zadnji znak za uzbunu dolazak našeg kolege Sinčića s teretom lubenica. Mi kao ljudi od struke, policajci, se čudimo da čim je on stao, oko njega nije bilo pet interventnih policajaca koji bi zaustavili priču. Predsjednik Vlade i ministar Davor Božinović ništa nisu učinili da se incident, a ovaj puta s potencijalnom smrću, ponovi i što je najžalosnije i najnegativnije, predsjednik Vlade reagira na način 'nije on kriv i sljedeće četiri godine će raditi'. Mi se moramo zapitati u kojem društvu živimo kada jedan ministar od predsjednika Vlade dobiva bianco podršku četiri godine. Pa to je ono zašto trebamo vrištati i suprotstaviti se i pozivati na ostavku", kazao je Sačić.

 Peđa Grbin iz SDP-a kritizirao je zatvaranje Markovog trga.

"Vlada očito ovaj čin pokušava iskoristiti kako bi se odmakla od javnosti, od medija i novinara i pokušava spriječiti novinare u svojem legitimnom poslu da ministrima pred državnim institucijama postavljaju pitanja. To nije dobro, to sigurno neće spriječiti činove kakvom smo svjedočili u ponedjeljak.

Protiv nasilja se treba boriti od samog početka. Prvi je uvođenje građanskog odgoja jer ćemo od malih nogu djecu učiti da nasilje nije odgovor za problem, drugi je aktivno djelovanje policija državnog odvjetništva sudstvo na sprečavanju govora mržnje", rekao je Grbin.

Miroslav Škoro (Domovinski pokret) javio se za riječ: "Povrijeđen je čl. 238, jer ste apostrofirali saborskog zastupnika temeljem njegove izjave smatram da u njegovoj izjavi nije bilo stvari koje ste stavili u kontekst govora mržnje". Predsjednik Sabora Gordan Jandroković mu je rekao da to nije povreda poslovnika i da je Grbin iznio svoje stajalište.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: bkk//Foto: screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.