ZASTRAŠUJUĆI KOMENTARI U BIH: “Pozivaju na prebijanje i ubojstva novinara, silovanje novinarki…

29.08.2018. 17:45:29

Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije najoštrije osuđuje brutalni, divljački napad i ugrožavanje života kolege novinara Vladimira Kovačevića. -Ovaj je napad krajnje zabrinjavajući i činjenicom da je u nizu mnogih verbalnih i fizičkih napada na novinare, koji su se dogodili u posljednje vrijeme. Bosna i Hercegovina takvim odnosom prema profesionalnim novinarima šalje opasnu predizbornu poruku najdrskijeg pokušaja ušutkivanja i zastrašivanja novinara koji bez manipulacije predočavaju javnosti istinu i činjenice, priopćeno je iz Upravnog odbora Vijeća za tiskane i online medije. Prateći komentare građana na web-portalima ispod tekstova u kojima se jučer izvješćivalo o pokušaju ubojstva kolege Kovačevića, monitori Vijeća za tisak i online medije, s nevjericom su čitali desetine poziva na prebijanje i ubojstva novinara, silovanje novinarki ili likovanja zboga onoga što se dogodilo, optužujući ih za sve što je loše u ovoj zemlji. -Takva atmosfera sveopćeg potpuno pogrešnog stava prema novinarima i njihovom odgovornom i izuzetno važnom pozivu promicanja istine, rezultat su, između ostaloga, i poruka koje u svojim nastupima neki od javnih dužnosnika redovito šalju prema javnosti, i u kojima se nedvojbeno ohrabruje na ućutkivanje novinara i na to da se više ne biraju metode za to, upozorava Vijeće za tisak i online medije. Vijeće za tisak i online medije apelira na građane Bosne i Hercegovine da ne podliježu takvim manipulacijama i da shvate da njihova sloboda, sloboda njihove djece i zemlje u kojoj žive ovisi od toga koliko su mediji slobodni i koliko su novinari slobodni da bez reperkusija i straha izgovaraju i pišu istinu. -Sloboda izražavanja je demokratska vrijednost, kao i sloboda profesionalnog i odgovornog novinarstva. Zloupotrebljavajući slobodu izražavanja da bi se ugušila sloboda novinarskog izvještavanja za svakoga građanina koji to radi je bezumni čin gušenja vlastite slobode i vlastitog slobodnog života u BiH. Solidarnost sa novinarima, insistiranje da policija i tužiteljstvo otkriju i kazne napadača na novinare koji su zastrašivani i napadani,i borba za slobodno novinarsko djelovanje, borba je svakog građanina za sebe i svoju slobodu! Divljačko gušenje novinarskih sloboda, otvaranje je vrata gušenju demokracije i režimima koje nitko od nas ne želi u Bosni i Hercegovini, naglašava se u priopćenju Vijeć za tisak u BiH./HMS/

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.