08. prosinca 1993. Zločini srpske vojske – ubijanje civila u gradiću na Jadranu

08.12.2022. 16:03:00

Biograd na moru bio je mjesto izvan ratnih sukoba. To nije bio razlog da Srbi ne bombardiraju Biograd i ubijaju ljude na ulicama. Kao i u drugim gradovima u kojima su bombardiranjima počinili masovna ubojstva civila, jer nitko nije kažnjen niti odležao makar jedan dan zatvora.

Dana 08. prosinca 1993. izvršen je topovsko-raketni napad na Biograd, Pakoštane i zadarsko zaleđe, a granate koje su razarale Biograd ubile su jednu ženu. 

Premda je Biograd na Moru malen obalni grad, u jednom dužem razdoblju postao je i bio jedan od najviše napadanih meta srpskoga topništva tijekom 1993. godine.

Napad koji je po tragičnim posljedicama najviše obilježio fenomen zločinačke pobune pobunjenih Srba po civilnim ciljevima u Biogradu zbio se 14. lipnja 1993. kada je zbog djelovanja raketnog sustava Orkan na gradskoj plaži Soline poginulo pet mladih osoba, a sedam ih je ranjeno. Ne, iako najtragičniji po posljedicama, zapravo je to bio samo jedan od mnogobrojnih dana kada je Biograd bio izložen osvetničkim udarima, a koji su nosili velike materijalne štete i ljudske žrtve tijekom većeg dijela 1993. godine. 

Srpska vojska ubila petero mladih ljudi na kupanju

Biogradsku plažu Soline, 14. lipnja 1993.,srpsko-četnički agresori zasuli su se smrtonosnim zvončićima te usmrtili petero mladih ljudi, a 7 teško ranili. 

Nije bio nikakav povod za napad na civile na biogradskoj plaži Soline. Biograd je bio napadnut raketnim sustavom  Orkan s kasetnim punjenjem tzv. „zvončićima“ koji su padali na civilne ciljeve odnosno na plaži Soline. M-87 Orkan je samohodni višecjevni lanser raketa postavljen na šasiju kamiona. Kazetna bojevna glava sastoji se od 8 čeličnih kontejnera s ukupno 24 protuoklopne mine. Nakon ispaljivanja pad kontejnera usporava pad, a nakon dvije i pol sekunde iz kontejnera se izbacuju mine koje padaju stabilizirane uz pomoć četiri krilca, tzv. zvončići.

Poginuli suLidija Vrankulj, Danijela Vidaković, Marijan Pulić, Jozo Tomić i Karlo Paić dok ih je sedamero bilo teško ranjeno. 

Prema istrazi, zapovjednici pobunjenih Srba 1993. kada se napad dogodio, bili su bivši pukovnici Kosta Novaković i Milan Đilas. Oni su odgovorni za raketni napad sustavom Orkan jer su napravili ili odobrili napad na civile. U to vrijeme pobunjeni Srbi često su topništvom i raketnim sustavima napadali Zadar, Biograd, Sukošan, Turanj i druga mjesta.

Tijekom raketnog napada na Biograd poginulo je 17 civila, a više ih je ranjeno.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.