10. rujna 1994.g. - Prvi posjet sv. Ivana Pavla II. Hrvatskoj

10.09.2021. 08:40:00

 

"Danas sam ovdje, u hrvatskoj zemlji kao goloruki hodočasnik Kristova Evanđelja koje je navještaj ljubavi, sloge i mira", rekao je papa Ivan Pavao II., kada je 10. rujna 1994. prvi put posjetio Hrvatsku.

Papa je prvi put posjetio Hrvatsku  10. i 11. rujna 1994. godine.  

 Papin zrakoplov sletio je na Pleso, gdje su ga dočekali tadašnji predsjednik Franjo Tuđman i zagrebački kardinal Franjo Kuharićkuk  Papa je te godine operirao  kuk  pa se nije mogao sagnuti i poljubiti zemlju, što je uvijek činio prilikom svakog posjeta nekoj državi. Stoga, mu je hrvatska zemlja prinesena u posudi kako bi je poljubio. Nakon pozdravnih govora, papamobil ga je dovezao od Plesa do Zagrebačke katedrale a cijelim putem su ga pozdravljali mnogobrojni građani. Molio se na grobu kardinala Alojzija Stepinca  u katedrali. Za njega je rekao, da je "najsvjetliji lik i istinski čovjek Crkve".

Dan kasnije predvodio je misno slavlje  na zagrebačkom hipodromu, kojoj je prisustvovalo gotovo milijun vjernika, što je najposjećenija misa u hrvatskoj povijesti.

Poručio je okupljenim vjernicima, da imaju hrabrosti  oprostiti i prihvatiti bližnjega, osloboditi srce od mržnje i osvete. Mlade je pozvao, da se odupru napasti nasilja i grade budučnost  na suživotu, dijalogu i suradnji. Hrvatskom narodu poručio je, da postane vjeran kršćanskim korijenima. Otišao je iz Zagreba za Rim  u popodnevnim satima.

Posjet Pape, ključne osobe za međunarodno priznanje Hrvatske, bio je tada vezan uz 900. obljetnicu osnutka Zagrebačke biskupije, a zbio se u trenutku kad je trećina hrvatskog područja bila pod srpskom okupacijom. Dok su grmjeli topovi, snagom svojeg visokog moralnog autoriteta, Ivan Pavao II. stalno je upozoravao međunarodnu zajednicu da oružano nasilje nad Hrvatskom “obeščašćuje Europu i svijet”. I tada je uputio poziv na pomirenje i mir. Istaknuo je kako je nužno promicati kulturu mira nadahnutu osjećajima tolerancije i univerzalne solidarnosti. Na euharistijskom slavlju na zagrebačkom Hipodromu sljedećeg dana,  11. rujna, okupilo se oko milijun ljudi, a Papa je poručio:

"Sadašnje tragične podjele i napetosti ne smiju biti uzrokom zaborava da mnogi elementi ujedinjuju narode koji su danas u ratu. I zato je hitno i nužno skupiti sve ono što ujedinjuje i time graditi nove perspektive bratske solidarnosti", rekao je Papa u svom govoru.

 

Izvor: PDN/Foto: AFP

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor: