22. studenoga 1991. Zločini srpske vojske – ubijanja nemoćnih staraca u Dabru

22.11.2021. 08:57:00

Pokolji nad Hrvatima trajali su svakog dana od ljeta 1991. godine sve d Sarajevskog primirja. I nije srpska vojska ubijala samo kada je osvojila neko selo, već i tamo gdje je živjelo vrlo malo Hrvata, većinom staraca.

Dabar, mješovito selo u kojemu je u nezamislivo teškim uvjetima okupaciju preživjelo 11 Hrvata, a ubijeno je 15 civila. Već 21. listopada 1991. ubijeno je osam civila, a ostatak mjesec dana kasnije. Dana 22. studenog 1991. odvedeno, mučeno i ubijeno na osobito okrutan način sedam civila.

Ekshumirani su 4. travnja 1992., a na Zavodu za sudsku medicinu Rijeka nalaz obdukcije (i skrnavljenje žrtava) okvalificiran je kao najdrastičniji oblik ratnog zločina nad civilima.

Jednoj ženi (64) nakon “Oluje” nađene su kosti jedne noge i torbica, starici (77) nakon “Oluje” nađeno je tijelo bez glave u spaljenoj štali kod blaga, jednoj ženi (57) odsječena je glava kraj cisterne, jedna žena (70) zaklana je u Vrhovinama, piše hkv.hr.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.