25. VELJAČE 1994. godine - Osnovan Prvi hrvatski gardijski zbor

25.02.2023. 09:06:00

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN:
25. VELJAČE 1994 - Osnovan Prvi hrvatski gardijski zbor,a zdrug mu je pridodan 18.travnja 1994 godine.
HGZ bio je počasna i zaštitna postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske zadužena za izvršavanje protokolarnih zadataka za potrebe državnog vrha do 2000. godine. Osnovan je 25. veljače 1994. godine. Pripadnici postrojbe skrbili su za sigurnost predsjednika Republike. Uz to je služila kao straža ispred nekih državnih institucija.
Gardijski zbor u svojem sastavu činile su četiri bojne te 1. hrvatski gardijski zdrug kao zasebna elitna borbena postrojba. Ona je bila smještena u vojarni Rakitje u općini Sveta Nedjelja pokraj Zagreba, dok su četiri bojne imali svoju bazu u vojarni Tuškanac na Gornjem Gradu u Zagrebu.Unutar sastava Zbora, a za potrebe Sinjske Alke bio je ustrojen 4. konjički vod sa sjedištem u Sinju.
Gardijski zbor imao je i vlastitu postrojbu Vojne policije.
Pripadnici Gardijskog zbora nosili su zelene vojne odore i crvene beretke.
U sastavu počasne bojne 1. HGZ. od 5. rujna 1998. godine bilo je i 19 povijesnih postrojbi koje su u Gakovu (na Bilogori) dali prisegu i primili zastavu 1. Hrvatskog gardijskog zbora. Bili su pozivane na veća državna, odnosno vojna događanja.
2000. godine postrojba je ukinuta, a umjesto nje za potrebe diplomatskog protokola ustrojena je Počasno-zaštitna bojna.
Svi su bili pozvani, rijetki su u njega (1. HGZdrug, 1.HG ZBORa) odabrani!
No da podsjetimo da je ...
1. Hrvatski gardijski zdrug (1. HGZd) 1. Hrvatskog gardijskog zbora ustrojen je 18. travnja 1994. godine od Specijalne postrojbe Ministarstva obrane Republike Hrvatske - "Bojne Zrinski", dijela Specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske - bojni: "Frankopan", "Ban Jelačić", "Matija Vlačić", "Ferdo Sučić" i dijelova 8. lakojurišne brigade Vojne policije.
1. Hrvatski gardijski zbor objedinio je specijalne, počasne i posadno-zaštitne postrojbe i službe HV-a, MORH-a, MUP-a i Ureda predsjednika RH i bio je direktno podvrgnut Vijeću obrane nacionalne sigurnosti (VONS), odnosno Vrhovnom zapovjedniku RH., a 1. H.G. Zdrug je predstavljao borbeni i elitni dio 1. H.G. Zbora. Sjedište 1. H.G. Zdruga bilo je u Rakitju pokraj Zagreba.
1. hrvatski gardijski zdrug – Wikipedija

Izvor: društvene mreže

Izvorni autor: Dubravko Šlat/Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.