28. siječnja 1993. IX. bojna HOS-a ušla u Škabrnju

28.01.2023. 11:41:00

Na današnji dan 1993. godine u kasnim večernjim satima IX. bojna HOS-a ušla je u Škabrnju predvođena mladom Škabrnjankom Dankom Dražinom.
Iako su hrvatske snage predvođene Bojnom "Zrinski" par dana ranije u sklopu operacije "Maslenica" zavladale velikim dijelom sela, pa čak i dominantnom kotom Ražovljeva glava, imale su znatne gubitke - 15-ak ranjenih i 2 poginula - Denisa Špiku i Dragana Gulana. U selu je nakon toga ostala tek manja skupina pripadnika Bojne Zrinski i Bojne Kralj Tomislav iz Zadra. Stoga je prema zapovjedi Ante Gotovine, zapovjednik IX. bojne HOS-a Marko Skejo doveo je s južnog bojišta borbenu skupinu IX. bojne HOS-a s posebnim zadatkom - ovladavanje i obrana Škabrnje. Skejo se prisjetio tog dana:
"Znači 28. siječnja, popodne oko 4 sata došli smo u Sukošan. U Sukošanu smo dobili popunu municije i doveli su nas do Prkosa. Iz Prkosa u 11 sati noću dovela nas je ženska osoba, izviđač, Danka se zvala. Gledajući te noći tu mladu ženu koja nas je vodila od Prkosa do Škabrnje, ja sam bio na čelu te postrojbe, ona me duboko dirnula. Vani skoro pola noći, ružno vrijeme, a ispred nas mlada žena, skoro dijete, gazi kao marinac i vodi nas u vučju jazbinu. …Moram priznati da me je zasramila. Rekao sam sebi da kako god je bilo u toj Škabrnji, nema šanse da odstupimo ako ova cura ima toliko srce. A vjeruj mi da se u Škabrnju nisu usudili ni prići mnoge „muškarčine“. Posebna je to žena , sama njena pojava dala nam je motiv koliko god je bio jezovit ulazak u takvo mjesto.“
Danka Dražina, heroina Domovinskog rata, 1991. godine napustila je fakultet kako bi pomogla obrani rodnog sela od velikosrpske agresije. Nakon 18. studenog i pokolja u Škabrnjem započelo je i njezino progonstvo. Iz obližnjeg Prkosa koji se našao na prvoj crti obrane gledala je kako pljačkaju i ruše Škabrnju:
"Uostalom, krajem siječnja je minirana i do temelja srušena crkva u Škabrnji. Gledali smo tu sistematičnost; spustili su se iz Biljane, dva puta je dizali u zrak. , ukrali dva teška zvona od nekoliko tona koja do danas nisu pronađena…Potom su u ožujku iznova počinili masovan pokolj nad preostalim civilima, nad 15-ak staraca koji nisu htjeli u izbjeglištvo.”, prisjetila se Danka kroz intervju s povjesničarom Tomislavom Šuljem.

U njemu se prisjetila i HOS-ovaca koje je uvela u selo:
"Oni su jedna posebna priča. Ja mislim da hrabrijih ratnika nisam vidjela. Imali su cilj, znali su u što ulaze, a to što rade činili su beskompromisno! Svaki dan im je bio opasan. Ili su ih ovi napadali topništvom i pješacima, ili su HOS-ovci napadali njih, sve dok se to nije pretvorilo u danonoćne borbe."
Nakon 43 dana HOS-ovci su otišli na zasluženi odmor, a samo 6 dana kasnije Škabrnja je ponovno pala u operaciju srpske vojske kodnog naziva “Kameleon”.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.