29. svibnja 1848. održani prvi moderni izbori za Hrvatski sabor

29.05.2023. 10:57:00

Na današnji dan 1848. održani su prvi moderni parlamentarni izbori za Hrvatski sabor. Iako je pravo glasa imao tek vrlo malen postotak hrvatskog stanovništva, ipak su to bili prvi izbori na kojima su, uz staleške predstavnike – one s plemićkim titulama koji su u Sabor ulazili automatski, bez izbora, bili prisutni i zastupnici koji su birani na izborima.

Tijek društveno-političkih zbivanja u Hrvatskoj doveo je 1848. do uspostavljanja predstavničkog Sabora – modernog hrvatskog parlamenta koji je po prvi put u povijesti izabran putem javnih izbora.

Raniji staleški Sabor nije se mogao uklopiti u novo doba čija su načela slobode i jednakopravnosti rušila stare institucije feudalnog društva u nestajanju.

Prvi moderni Sabor započeo je zasjedanjem 5. lipnja 1848. čime je završeno razdoblje dotadašnjeg feudalnog i staleškog Sabora.

Na svibanjskim izborima u Saboru izabrani su prvaci hrvatskog narodnog pokreta: Gaj, Kukuljević, Vukotinović, Mažuranić i drugi čije će političko, kulturno i prosvjetiteljsko djelovanje dati snažan doprinos oblikovanju moderne Hrvatske.

Tijekom lipnja i srpnja 1848. Sabor je donio niz dalekosežnih odluka poput one o ukidanju kmetstva, zatražio ujedinjenje Dalmacije i Vojne krajine s Hrvatskom, predložio poštivanje građanskih sloboda, tražio ustavno ograničenje vlasti habsburškog monarha, potvrdio odluku bana Jelačića o prekidu odnosa s Ugarskom.

Na sljedećem zasjedanju Sabor je čekao trinaest godina radi revolucionarnih zbivanja u Europi.

Višestranački moderni parlament djelovao je na taj način do 1918. kada je ulaskom u velikosrpsku Jugoslaviju ukinut, a nakratko je tek bio obnovljen za vrijeme Nezavisne Hrvatske 1942. U komunističkoj Jugoslaviji od 1945.-1990. djeluje kao isključiva ekspozicija Komunističke partije i gubi svaki demokratski smisao.

Slavni Hrvatski sabor tako je prvo ukinut u jednoj Jugoslaviji, au drugoj je sveden na 'organ vlasti' velike Titove Partije – čuvarice slobode naroda i narodnosti Jugoslavije. Tek je konačno ponovno postao hrvatski i višestranački 1990.

Tako tek na prvim višestranačkim izborima Hrvatski sabor dobiva ponovno svoj smisao parlamenta.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: Dragutin Weingärtner (Javno vlasništvo)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.