8. svibnja 1955.g. u Đurđevcu je rođen "Junak iz doline" general - pukovnik Mladen Markač

08.05.2021. 19:10:00

Na današnji dan, 8. svibnja 1955. godine, u Đurđevcu  je rođen "Junak iz doline"  general-pukovnik Mladen Markač. 

Počasni građanin grada Đurđevca, general-pukovnik Mladen Markač rođen je na današnji dan, 8. svibnja 1955. godine u Đurđevcu. Roditelji su mu bili Đurđevčani Ivan i Eva Markač rođ. Vranko. Školovao se u rodnom Đurđevcu i u Zagrebu.

Osim što je izgradio športsku karijeru, pamtimo ga po herojskoj ulozi u Domovinskom ratu, ali i nakon njega.

Naime, nepravedno je bio optužen za ratne zločine te je na Haškom sudu 2011. godine osuđen na 18 godina zatvora.

Međutim, nakon žalbe na prvostupanjsku presudu, general Mladen Markač je zajedno s generalom Antom Gotovinom, 16. studenog 2012. godine oslobođen svih optužbi i odmah je naređeno njegovo puštanje na slobodu. Već istog dana stupili su na hrvatsko tlo.

Bio je to velik događaj za čitavu Hrvatsku, a pogotovo za Markačev rodni Đurđevec gdje mu se najviše veselio tetak, sada pokojni, Martin Markač. Uskoro je generalu Mladenu Markaču organiziran  veličanstven doček u Đurđevcu kada je generala iskreno dirnulo okupljeno mnošto pa je izgovorio čuvenu rečenicu: „A ja sem samo došel doma“.

Prisjetimo se da su u tim mučnim vremenima Đurđevčani bili uz svojeg Mladena Markača pa je dugo vremena hrvatska trobojnica s likovima generala Markača i Gotovine bila izvješena na pročelju župnog dvora u središtu Đurđevca, a u svibnju 2012. godine u središtu je Đurđevca organizirana velika proslava 57. rođendana generala Mladena Markača s mimohodom, svetom Misom i koncertom.

Uoči izricanja drugostupanjske presude u đurđevečkoj je župnoj crkvi služena sveta Misa za generale. Otkad je na slobodi, general Mladen Markač čest je i drag gost u rodnom Đurđevcu.

Sretan rođendan generale!

Izvor: podravske-širine.com/Foto: Fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.