AFERA JANAF: Dio optuženih ispitan u USKOK-u i ide pred suca istrage, glasovanje o skidanju imuniteta Barišiću i Grgiću u 10 sati

18.09.2020. 08:49:00

Uskok je u četvrtak navečer pokrenuo istragu protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice okrivljenika dok se za dvojicu, gradonačelnika iz redova vladajućeg HDZ-a i oporbenog SDP-a koji su i saborski zastupnici, čeka da im Sabor i formalno ukine imunitet

Saborski zastupnici s radom će nastaviti u 10 sati glasovanjem o odlukama Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se zastupnicima Draženu Barišiću (HDZ) i Vinku Grgiću (SDP) skine imunitet radi provedbe kaznenog postupka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela.

Barišić i Grgić dovode se u vezu s malverzacijama u aferi Janaf. Zahtjev za suglasnost za pokretanje kaznenog postupka protiv Barišića zatražio je USKOK zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja, a za Grgića DORH radi sumnje u primanje mita.

Dio optuženih u aferi Janaf na čelu s direktorom Draganom Kovačevićem sinoć je ispitan u sjedištu USKOK-a. Svi su proveli noć u pritvoru na Oranicama, a danas prijepodne bit će odvedeni sucu istrage koji će odlučivati o jednomjesečnom slanju u istražni zatvor. Zasad nema informacijama jesu li na ispitivanju aktivno iznosili obranu ili su se branili šutnjom, prenosi N1.

Istraga protiv predsjednika Uprave Janafa i ostalih pokrenuta je temeljem kaznene prijave 'policijskog Uskoka' nakon cjelodnevnih pretraga i ispitivanja u tužiteljstvu.

Uz direktora Janafa istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek, dok se skidanje imuniteta čeka za HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića.

Prvookrivljeni Petek je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove, pri čemu su fingirani pozivni natječaji.

Petek u zamjenu za posao podmitio čelnika Janafa s 1,96 milijuna kuna

Tako je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Kovačević je zatim u Janafov plan investicija uvrstio dva projekta, nakon čega je koristeći autoritet dugogodišnjeg čelnika tvrtke zatražio od dvojice direktora Sektora sigurnosti i zaštite te Sektora transporta nafte da poduzmu sve kako bi Petekovoj tvrtki osigurali dodjelu poslova.

Sektorski direktori pritom su prepustili dio natječajne dokumentacije za jedan od poslova.

Potom su između Janafa i trgovačkog društva prookrivljenog Peteka zaključena dva ugovora o izvođenju radova, svaki u vrijednosti od 20 milijuna kuna.

Tajno ih pratili i snimali godinu dana, a onda je sve umalo propalo

Jutarnji list piše da su istražitelji  godinu dana, snimali telefonske razgovore osumnjičenika te ih tajno pratili. Upravo zahvaljujući tome istražitelji su, dok su čekali u zasjedi ispred Kovačevićeva stana u Tuškanovoj u srijedu navečer otkrili da je Kovačeviću netko dojavio da mu se sprema uhićenje pa su umjesto u četvrtak ujutro odmah u srijedu navečer upali u Kovačevićev stan. Kovačević je već počeo sklanjati određene stvari za koje je smatrao da bi ga mogle kompromitirati, a navodno je među njima bila i poveća svota gotovine. Međutim, istražitelji su upali u stan na vrijeme te uhitili Kovačevića, a policija nastavlja istragu kako bi utvrdila tko je bila osoba koja im je umalo upropastila akciju.

Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške, dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Velikogorički gradonačelnik namjestio Peteku milijunski posao

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi Uskok.

Između ostaloga je, dodaju, naložio okrivljenoj voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Vodoopskrba i društvo u kojem je devetookrivljeni odgovorna osoba zaključili su pritom ugovor o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javnog nadmetanja i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.

Gradonačelnika Velike Gorice terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Potom je naložio djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet provođenje pozivnog natječaja, znajući da će sadržaj svih ponuda odrediti jedanaestookrivljeni i ponudu njegovog društva prikazati najpovoljnijom.

Fingirani pozivni natječaj

Taj okrivljenik je nakon provedbe fingiranog pozivnog natječaja u ime društva u kojem je odgovorna osoba s gradom Velika Gorica zaključio ugovor kojim mu je povjereno sastavljanje projektne dokumentacije, a zatim je s prvookrivljenim započeo s izradom projektne dokumentacije koju uslijed uhićenja nije do kraja kompletirao.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će se glasanje o skidanju imuniteta zastupnicima glasovati u petak 10 sati.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je deset osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu.

Izvor: tportal.hr/Foto: Saša Zinaja/NFOTO

Izvorni autor: V. B./Bi. S/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.