Afganistanka optužila hrvatskog policajca za seksualno zlostavljanje, no tog dana nije bilo postupanja prema migrantima

07.04.2021. 12:32:00

Nije prvi put da su migranti optužili hrvatsku policiju za zlostavljanje, no kao bomba odjeknula je optužba Afganistanke koja je za The Guardina kazala da ju je zlostavljao hrvatski policajac.

Ova migrantkinja tvrdi da ju je naš granični policajac seksualno zlostavljao, prijetio nožem, natjerao da se razodjene tijekom pregleda skupine migranata na granici s Bosnom i Hercegovinom, no kako tvrdi ne kako bi ju pregledao, već dirao po golom tijelu.

Prema podacima Danskog vijeća za izbjeglice (DRC), incident se dogodio u noći na 15. veljače na hrvatskom teritoriju, nekoliko kilometara od bosanskohercegovačkog grada Velike Kladuše. U izvještaju do kojeg je došao The Guardian žena navodi da je pokušala prijeći granicu s još četiri osobe, među kojima je bilo i dvoje djece.

Kako se navodi, migranti su policiji koja ih je zaustavila pokazali dokumente temeljem kojeg traže azil, što je praksa svih migranata koji ilegalno ulaze u našu zemlju, no kako je, prema navodima migranata, policaja iste poderao.

Policajca optužila za šamaranje, maltretiranje, diranje po grudima, prijetnje nožem,…

“Vrijeđao nas je i šamarao starijeg muškarca koji je bio s nama i djecom te nam rekao da ispraznimo džepove i pokažemo torbe. Potom me odveo na stranu i počeo pretraživati. Inzistirala sam da me ne smije dirati. Pitao me je zašto, a ja sam mu odgovorila da sam žena i muslimanka i da je to haram (zabranjeno, op.p.). Policajac me na to ošamario i rekao: ‘Ako si muslimanka, zašto si došla u Hrvatsku? Zašto nisi ostala kod muslimana u Bosni?'”, rekla je Afganistanka, dodavši kako joj je potom skinuo maramu i jaknu.
“Nakon što mi je skinuo jaknu, počeo mi je dodirivati grudi, a ja sam počela plakati. Dala sam policajcu 50 eura koje sam imala u džepu, nadajući se da će me prestati dodirivati. Naredio mi je da skinem svu odjeću, ali sam odbila. Nastavio me dodirivati po grudima i stražnjici, a ja sam puno plakala. Rekao mi je da prestanem plakati i gestama pokazao da će me zadaviti ako nastavim. Uplašila sam se, ali sam prestala plakati”, ispričala je migrantica iz Afganistana.

Nekoliko minuta kasnije, navodi se u optužbama, stigao je policijski kombi i migrantima je naređeno da se ukrcaju. Nakon oko 20 minuta vožnje, rečeno im je da izađu. Policajac je tvrdi Afganistanka ponovno zatražio da se skine do gola.

“Usprotivila sam se i dobila snažan udarac u lice. Još jednom mi je naredio da se skinem. Imala sam na sebi šest majica kratkih rukava i troje hlače. Skinula sam sve osim jedne majice i jednih hlača i pokrila se dekom. Policajac mi je prišao i počeo me dodirivati preko deke. Napipao je da imam odjeću i udario me, rekavši da moram skinuti sve, čak i donje rublje. Počeo me pretraživati i dodirivati dok sam bila gola. Onda me pitao volim li ga. Rekao mi je: ‘Ja tebe volim, voliš li ti mene? Želiš li da te odveden nekako da budemo zajedno?'”, objasnila je Afganistanka i nastavila:
“Bila sam uplašena i u suzama. Pitao me želim li da me odvede u šumu i pitao razumijem li na što misli. Gestikulirala sam mu da nisam razumjela. Ali dobro sam razumjela. Tada me policajac uhvatio za rame i gurnuo prema drugom policajcu. Obojica su imali baterijske svjetiljke na čelu i nisam mogla dobro vidjeti. Policajac koji me je dodirivao izvukao je nož i stavio mi ga na grlo. Rekao mi je da će me ubiti ako ikada ikome nešto kažem. A ako se ikad vratim u Hrvatsku, dočekat ću svoj kraj u šumi, pod njim”.

Policajac je navodno ponovno udario ženu, kao i ostale članove grupe po licima, glavama i nogama. Tada su im policajci naredili da pješače do Bosne.

Reakcija Europske komisije

Europska komisija izjavila je da očekuje da će hrvatske vlasti temeljito istražiti sve navode i poduzeti potrebne radnje: “U kontaktu smo s hrvatskim vlastima koje su se obvezale istražiti navode o zlostavljanju na svojim vanjskim granicama, pomno pratiti situaciju i izvještavati o postignutom napretku. Komisija im pomaže u ovoj zadaći, financirajući neovisni mehanizam nadzora, kojeg provodi Hrvatska, a što uključujuće različite sudionike, poput nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija”.

Prema DRC-u, od svibnja 2019. gotovo 24.000 migranata ilegalno je vraćeno u Bosnu i Hercegovinu, a u siječnju i veljaču 2021. godine zabilježeno je 547 takvih slučajeva. Stotine migranata svakodnevno hodaju snježnim stazama balkanske rute, pokušavajući doći do srednje Europe.
Ministarstvo: Tog dana nije bilo postupanja prema migrantima

Mreža za praćenje nasilja na granicama  Border Violence Monitoring Network) kaže kako su deseci žena i djevojaka navodili da su ih hrvatski policajci “posvuda pretraživali”. U reakciji odjela za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova stoji kako će policija istražiti navode, ali i da preliminarne provjere pokazuju da tog dana nije bilo postupanja prema ženama iz populacije ilegalnih migranata.

Svojim humanim postupcima spašavanja života stotina migranata, izvlačeći ih iz minskih polja, stranputica, spašavajući ih od utapanja, noseći ih kilometrima kroz snježne oluje, hrvatska policija pokazala je ne samo organiziran i profesionalan pristup u zaštiti državnih granica Republike Hrvatske i vanjskih granica Europske unije, nego prije svega predanost i humanost.

Ne možemo ne primijetiti da je ustrajno prikazivanje hrvatske policije kao brutalne i nehumane skupine sklone pljačkama i zlostavljanju ilegalnih migranata, postalo uobičajeno iako za to nema nijednog dokazaDa bi postigli svoj cilj, migranti su spremni upotrijebiti sva sredstva, pa čak i svjesno riskirati svoje živote i živote članova svojih obitelji, znajući da će ih hrvatska policija spasiti kad se nađu u takvoj opasnosti. Usto, ako im hrvatska policija onemogući ilegalni ulazak, migranti su spremni tu istu policiju lažno optužiti za zlostavljanje i uskraćivanje pristupa sustavu međunarodne zaštite. Nakon što se ozlijede slučajno ili u međusobnim fizičkim sukobima, migranti uvijek kažu da ih je istukla policija države u koju žele ući”, stoji u odgovoru hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Izvor: dnevno.hr/Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.