Alemka Markotić kod Stankovića otkrila što radi s cipelama kada dođe doma i poručila: I Isusa su slavili pa ga ubrzo razapeli, nadam se da i nas neće tako

05.04.2020. 15:18:00

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', prof. dr. sc. Alemka Markotić, gostovala je emisije Nedjeljom u 2. Markotić je jedna od glavnih osoba u Nacionalnom stožeru civilne zaštite koji vodi bitku protiv pandemija koronavirusa u Hrvatskoj. Svojim umirujućim nastupima tijekom koronakrize stekla je velike simpatije javnosti

Na početku emisije je voditelj i urednik Aleksandar Stanković je pitao Markotić kako se nosi s činjenicom da je sada junakinja nacije. Kazala je da se ne doživljava kao junakinja, kao niti cijeli tim iz Nacionalnog stožera.

'Mi samo radimo naš posao', rekla je Markotić dodavši da su preuzeli dogovornost ne samo u stručnom smislu nego i u točnom informiranju javnosti. Povukla je i paralelu s Isusom, pošto je danas Cvjetnica kada se slavi njegov dolazak u Jeruzalem, a za tri dana su ga htjeli razapeti. Izrazila je nadu da neće i oni završiti tako.

Komentirala je i informaciju o novooboljelima. 'Broj novooboljelih od 56 je dobra vijest i tu se dobro držimo i nema opuštanja. No loša vijest je što se povećava broj umrlih', navela je Markotić.

Govoreći o tome da je se naziva 'najboljim infektologom', kazala je da je možda najeksponiraniji infektolog.

'Nitko ne može biti najbolji za sve', kazala je

Na upit ima li prijepora u Stožeru kazala je da svi slučaju jedni druge.

'Uvažavamo jedni druge, svatko ima dio u kojem je veći stručnjak i slušamo druge', kazala je Markotić pohvalivši kolege s kojima surađuje. Markotić je kazala da je kolegu Capaka poznavala jer ga je povremeno sretala.

'Imala sam informacije da je uspješan i stručan u svom području. Ministra Beroša poznajem otprije kada je bio pomoćnik ministra i kad god sam mu dolazila s problemima kao ravnateljica bolnice, on bi kao pravi neurokirurg to promptno riješio', navela je Markotić dodavši da je ministra Božinovića upoznala ovdje u Stožer te je pohvalila njegove organizacijske sposobnosti.

Na upit izuva li cipele pred vratima rekla je da cipele prebriše i drži dalje od prostora gdje se kreće.

'Mislim da se racionalno ponašam i ne smatram da treba biti esktreman', poručila je. Markotić živi s majkom i prvotno nije plan bio da žive zajedno jer ona spada u rizičnu skupinu, ali na njen zahtjev sam ostala živjeti s njom.

'Malo se bojim za nju, ali ona se ne boji. Držim masku kad sam doma i držimo se svih mjera', navela je.

Markotić je odgovorila i na pitanje treba li netko od kliničara biti u Stožeru kazavši da je ona i kliničar i znanstvenik.

'Ne znam što smatrate pod pravim kliničarom. Radim taj posao dovoljno dugo, a i znanstvenik sam. To nije lako prepoznati na našim područjima. Nisam na intenzivnoj... Bilo bi nezgodno reći da su samo intenzivisti pravi kliničari. Intenzivisti imaju jednu percepciju heroja i to je jedna markica koju se dobije. Kad su izvanredne situacije, oni spašavaju živote. Oni su naravno vrhunski liječnici i kolege s intenzivne i kolega Kutleša je bio kontaktiran kad je trebalo, ali i kolega Lukšić za koordinaciju cijelog respiratornog centra u Zagrebu', navela je Markotić

Kazala je da nikad u karijeri nije bila suočena s ovakvom situacijom kakva se sada događa.

'Jedinstvena je situacija za cijeli svijet pa tako i za mene', istaknula je Markotić.

Radila je kao liječnica u ratom pogođenom Sarajevu. Kazala je da je rat posebno iskustvo koje je njega odredilo kao osobu na neki drugačiji način i to tako da prihvaćam neke teže situacije mnogo lakše od prosječnog čovjeka. Ne boji se izvanrednih situacija, smrti ili ljudi.

Alemka Markotić

Alemka Markotić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

'Uspoređujući situacije kaže da su različite teške situacije. U ratu često niste ni vidjeli neprijatelja, ali ste znali tko može pucati na vas, a danas ne znate tko može nositi virus i širiti ga i utoliko je situacija drugačija', povukla je paralelu Markotić.

Prva situacije joj je pomogla da se lakše nosim s ovom drugom. Markotić nije željela predviđati kako će se sve ovo rasplesti i kada ćemo opet moći normalno živjeti jer nema kristalnu kuglu.

'Sigurno je da ćemo se jedno dulje vrijeme morati ponašati s većim oprezom i žrtvom', poručuje stručnjakinja.

Markotić se nije testirala na koronavirus jer nije bila u kontaktu s bolesnicima.

'Ravnatelj Vinogradske bolnice više puta bio je u kontaktu s bolesnim ljudima, pa se testirao', dodala je.

Istaknula je da je jako važno da se svi pridržavaju mjera. 'Osobe koje su starije, one su pod velikim rizikom. Bolje je da izbjegavaju kontakte ili da budu izrazito rijetki', naglasila je.

Pojasnila je informaciju koju je spomenula u subotu istaknuvši da još ne postoji cjepivo za koronavirus već kandidat za cjepivo. 'Već je velika vijest da nakon par mjeseci imamo ozbiljnog kandidata', kazala je.

Izvor: tportal.hr/Foto:HRT

Izvorni autor: An. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.