Ankara i Atena razgovaraju o sprečavanju sukoba u Sredozemlju

10.09.2020. 18:12:00

Turski i grčki dužnosnici sastali su se u četvrtak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu kako bi razgovarali o sprečavanju daljnjih vojnih napetosti u istočnom Sredozemlju, rekao je izvor blizak turskim sigurnosnim službama.

Vojni dužnosnici obiju zemalja, članica NATO-a, trebali su razgovarati u utorak, no Savez je odgodio te razgovore. Razgovorima o izbjegavanju vojnog sukoba, koje je prošli tjedan najavio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, nastoje se spriječiti eskalacija napetosti te incidenti poput prošlomjesečnog sudara ratnih brodova dviju zemalja.

Vode Sredozemlja zapadno od Cipra i Ankara i Atena vide kao dio svog priobalja, a Grčka razgovore uvjetuje povlačenjem turskog brodovlja iz spornih voda.

Turska pak uzvraća da neće razgovarati ukoliko se postavljaju preduvjeti za dijalog. Tehnički razgovori u sjedištu NATO-a ne odnose se na teritorijalne sporove, već će predmet razgovora biti uspostava direktne veze između oružanih snaga dviju zemalja.

Prema turskom vojnom izvoru, Ankara "podržava napore za rješavanje spora putem dijaloga i bez ikakvih preduvjeta".

Grčka je u više navrata pozvala na "svrsishodne" sankcije EU-a Turskoj ukoliko ta zemlja ne povuče brodove iz spomenutog područja.

Premijer Kyriakos Mitsotakis je rekao da je Turskoj i Grčkoj potreban dijalog, ali ne s "uperenim pištoljem".

Čelnici EU-a će o tome razgovarati 24. i 25. rujna.

Izvor: Hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.