Anketa HRejtinga: Nakon obrađenih šest izbornih jedinica HDZ-u 31, Restartu 30, Škori 13 mandata

25.06.2020. 20:00:00

U petoj, šestoj i sedmoj izbornoj jedinici HDZ osvaja 16 mandata, Restart 13, Škoro 7, a Most jedan mandat. Nakon obrađenih šest izbornih jedinica, HDZ je prvi s 31 mandatom, a Restart ima njih 30

Nakon objave prve HRT-ove ankete, Restart koalicija vodila je po broju zastupnika u drugoj, trećoj i četvrtoj izbornoj jedinici. No večeras su objavili drugi dio istraživanja HR Rejting za petu, šestu i sedmu izbornu jedinicu i HDZ sad ima prednost.
Prema anketi koju je za HRT provela Promocija plus u tih šest izbornih jedinica, sada je 31 siguran zastupnik za HDZ, 30 za Restart predvođen SDP-om, 13 osvaja koalicija oko Domovinskog pokreta Miroslava Škore, dok i Most ima jednog zastupnika.

Peta izborna jedinica je slavonska, a obuhvaća Vukovarsko-srijemsku, Požeško-slavonsku i Brodsko-posavsku županiju. Unatoč tome što je HDZ tu izgubio vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu koji je otišao Škori, ta stranka je ostala najjača.
HDZ-ova lista koju predvodi Zdravko Marić, a na začelju je Stevo Culej, ima 41,1 posto potpore birača. To im nosi čak sedam mandata. Skoro upola manje osvaja Restart koalicija predvođena Fredom Matićem – 20,8 posto.

Foto: HRt

Na trećem mjestu je koalicija oko Škore sa 16,8 posto. I Restartu i Škori to znači po tri mandata. To su fiksni mandati, napominje HRT, dok se za ona jedan preostali još bore tri liste: HDZ, Restart i Most, a najbliža mu je osvajanju SDP-ova koalicija.

U šestoj izbornoj jedinici na mandate, prema HR rejtingu, sigurno mogu računati četiri liste, čak možda i peta. Razlika između Restart koalicije i HDZ-a ovdje je točno pet posto u korist Restarta. Ta jedinica obuhvaća i dio Zagreba i Sisačko-moslavačku županiju. SDP-ova lista predvođena Davorkom Vidovićem osvaja 29,4 a HDZ-ova na čelu s ministrom unutarnjih poslova i šefom Nacionalnog stožera Davorom Božinovićem – 24,4 posto glasova. Dvostruko manje dobiva Škorina koalicija (11,7 posto). Prema anketi, prelazak praga u šestoj izbornoj jedinici Mostu (5,7%) i sebi osigurava - Nikola Grmoja.

Foto: HRt

Prema D'Hondtovoj metodi preračunavanja glasova u mandate, 5 zastupnika imat će Restart, 4 HDZ, 2 koalicija oko Domovinskog pokreta i jedan Mostov. Za još dva takozvana rubna mandata bore se četiri liste (Restart, HDZ, DP, Možemo), ali najveću anketnu šansu da ih podijele imaju Restart i HDZ.

U sedmoj izbornoj jedinici, koja je inače dugogodišnja utvrda SDP-a, malo iznenađenje. Restart i HDZ su izjednačeni po broju mandata: Osvajaju po pet. U jedinici koja ide od Zagreba do Kvarnera, Restart koalicija, kojoj je prvi na listi Zlatko Komadina, uživa potporu 28,6 posto birača, a HDZ, koji tu vodi Tomo Medved 26,4 posto. Škorina lista na čelu sa Slavenom Dobrovićem osvaja 11 posto i dva mandata. Uz tih 12 fiksnih mandata, za preostala dva se bore još Restart, Možemo, HDZ, Most i Živi zid, a računica pokazuje da su im najbliži Restart i platforma Možemo!.

Foto: HRt

HRT će u sljedećim danima objaviti rezultati ankete i u preostale četiri izborne jedinice, dvije dalmatinske, Istri i središnjem dijelu Zagreba. 

Anketa je napravljena na uzorku od 6000 birača, po 600 u svakoj hrvatskoj izbornoj jedinici. Mogućnost statističke pogreške je plus/minus četiri posto. Anketa ne obuhvaća listu za dijasporu, gdje se biraju još tri zastupnika.

Izvor: 24sata.hr/Foto:HRT

Izvorni autor: Ivan Pandžić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.