Anušić: Milanović je naredio Kundidu da u 12.30 mora biti u njegovom uredu

16.10.2024. 21:08:00

Ministar obrane Ivan Anušić napustio je sjednicu Odbora za obranu jer, kako kaže, se počela pretvarati u cirkus

'Bilo je ključno da na sjednicu dođe načelnik Glavnog stožera OS Tihomir Kundid', kazao je ministar obrane Ivan Anušić gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a i naglasio da nije želio da to bude bilo tko iz neke stranke.

'Ne zanimaju me spinovi koji dolaze sa strane bilo koje političke opcije, ako ćemo i tako razgledati. U ovom trenutku su dolazili isključivo samo od ova četiri predstavnika Milanovićevog ureda koji su sjedili desno od mene', izjavio je. Potvrdio je da Kundid nije trebao dati svoju ocjenu treba li Hrvatska ući u tu NATO-vu aktivnost.
'On je profesionalac, on je čovjek iz struke, možemo tako doslovno nazvati. On je trebao objektivno objasniti hrvatskoj javnosti zašto i gdje se šalju dva časnika za logistiku u Wiesbaden. Ali je pokazao kičmu, za razliku od nekih drugih načelnika glavnog stožera i rekao je da će reći ono što je i kako je', kazao je Anušić.
'Kada je to saznao predsjednik Milanović, onda mu je onemogućio dolazak izdajući mu naredbu da u 12.30 mora biti kod njega u uredu.'

Odgovarajući na pitanje što bi hrvatski časnici trebali raditi, ako odu u Wiesbaden te postoji li ikakva mogućnost da odu u Ukrajinu, Anušić je kazao: 'Ne postoji mogućnost da ih se iz Njemačke prebaci u Austriju ili Švicarsku, koje nisu članice NATO-a, a kamoli u Ukrajinu. Postoji jedna odluka, koja se zove nacionalno ograničenje, koje brani svakom našem vojniku odlazak i prelazak granice van odluke koja je donešena, a u ovom slučaju je to Wiesbaden, ako to ne potvrdi Hrvatski sabor, predsjednik, premijer ili većina', rekao je Anušić.

'Ne dolazi obzir. To je potpuni spin. Ono što je govorio Milanović u početku, da će ti ljudi završiti Ukrajini na ratištu, ne znam ni ja gdje, potpuna je laž i politički spin. I zato je trebao doći i načelnik Glavnog stožera general pukovnik Kundid i iz svoje perspektive reći. Ja pokušavam to objasniti, pokušao je objasniti to i premijer, ali jednostavno se vraćamo na temu da smo mi iz HDZ-a pa mi to sada nešto skrivamo. Evo, gospodin general pukovnik, prvi čovjek Oružanih snaga, objektivno želi to objasniti. Kada dolazi do toga da taj čovjek pokazuje kičmu i kaže ja sam načelnik Glavnog stožera, nisam tvoj poslušnik, e onda ga Milanović zove, tj. prijeti mu', rekao je Anušić.

Izvor: tportal/Foto: Patrik Macek

Izvorni autor: I. Ba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.