APSOLUTNI KRALJ Veličanstveni Nadal uzeo svoj 22. Grand slam i 14. naslov u Roland Garrosu

05.06.2022. 18:28:00

Do 14. titule u Parizu stigao je na nevjerojatan način, sve je zanimalo što će objaviti nakon meča
 
  

Ako je to doista bio armagedon u Parizu, posljednji naklon Kralju zemlje, onda će 5. lipnja 2022. zauvijek ostati jedan od važnijih datuma teniske povijesti. Rafael Nadal još je jednom stisnuo žezlo. Pobjedom protiv Caspera Ruuda (6-3, 6-3, 6-0), na srebrni Kup mušketira ugravirao je nevidljive brojeve 14 i 22. Četrnaesti Roland Garros, dvadeset drugi Grand Slam.

Najavljivala se oluja i kiša, ali za ono što je dobio, Philippe-Chatrier nije trebao krov. Samo oči da svjedoče grmljavini najuspješnijeg svih vremena. Šampion s Mallorce, koji je toliko velik da su mu Parižani digli spomenik dok još igra, sada ima dva Grand Slama više od Đokovića Federera (po 20). I ako pitate njegovog trenera Carlosa Moyu, ovaj je trijumf "veći od svih". Osvojio ga je nadvladavši kroničnu ozljedu lijevog stopala, koja ga je mučila mjesecima prije dolaska u Pariz i tijekom cijelog turnira. Lice je u nedjelju često bilo u grču i nelagodi, ali Nadal tijekom dva sata i 18 minuta borbe nijednom nije zastao.

Rezultat djeluje brutalno, no Casper Ruud tek je u trećem setu postao statist. Dotad se prvi Norvežanin u finalu Grand Slama, koji je u petak izbacio Marina Čilića, junački držao u izmjenama. U drugom setu vodio je i 3-1, a nekoliko njegovih poena bilo je dovoljno efektno da mu zaplješće i Nadal. Ipak, omjer winnera (37-16) jasnije od ičega pokazuje da je u dnevnom boravku vladara crvene prašine mogao biti samo gost.

Netom uoči početka meča, spekulacije o Nadalovoj mirovini gomilale su se poput tamnih oblaka nad Parizom i možda je baš zato atmosfera na stadionu Philippe-Chatrier bila drugačija nego inače, električna i posebna. Prije izlaska iz hodnika, Rafa je odradio svoje tipično zagrijavanje sa skokovima do stropa, a onda mahnuo gledateljima i bacio se na posao.

Jedina stvar koja se Ruudu nije smjela dogoditi na početku meča - dogodila se. Odmah je izgubio servis, nakon što ga je Nadal izbacio iz ravnoteže forhendima i volejima, a break potvrdio pasingom. Potpuno neočekivano, već u idućem gemu stigao je odgovor, i to zahvaljujući Nadalovim pogreškama. Napravio je dvije dvostruke pa na break-lopti pogodio mrežu.

Treći break u nizu prelomio je prvi set. Loše zahvativši dva forhenda, Ruud je prvo pomogao Nadalu da stigne do nove šanse, a onda i da povede 3-1. Novog povratka nije bilo. Tek kod 5-3 Ruud je blago zaprijetio sa 15-30, ali Nadal je zadržao fokus i potvrdio set nakon što je Norvežanin bekhendom napucao krov iznad glave suca Jamesa Keothavonga.

image
 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Nada Ruudovih navijača da će finale biti nešto više od simultanke rasplamsala se na početku drugog seta. Kod vodstva 2-1 istrčao je sve duge lopte, stigao do 0-40, a onda dočekao i treću Nadalovu dvostruku pogrešku.

Ipak, baš kao i u prvom setu, Rafa je odgovorio kao razjareni lav i do kraja seta više nije izgubio nijedan gem. Svjestan da mu meč izmiče kroz prste, Ruud je otvorio sve karte pa pokušao i sa dropshotima, koje je Nadal lako stizao pa pospremao u kut ili tjerao suparnika na predugačke lobove. Set je zaključio s tri uzastopna breaka.

Zadnji set bio je Rafina autocesta "A14", jurnjava prema trofeju koji se sjajio na postolju iznad terena. Do breaka za 2-0 stigao je bekhendom winnerom na koji Ruud nije ni stigao potrčati. Završetak finala odvio se kao ubrzani film, sve do posljednje scene: bekhend paralela na crti, ruke na licu i pogled u nebo. Rafael Nadal, velikan kakav se više neće roditi.

U izjavi nakon meča zahvalio se svim navijačima i poručio da će se nastaviti boriti i u budućnosti, čime je dao naznačiti da još uvijek nije rekao svoju posljednju riječ u Parizu.

- Hvala vam svima, nevjerojatna ste publika. Vi ste ovo učinili najvažnijim terenom u mojoj karijeri, dat ću sve od sebe da se nastavim boriti i u budućnosti - rekao je Nadal čime je odagnao sumnje u to da će mu ovo biti posljednji meč u karijeri. Jasno, treba vidjeti što će reći na press-konferenciji nakon meča, kao i u danima koji dolaze.

Kasnije je pak, u izjavi za američki NBC ponovio isto što je rekao i nakon četvrtfinala s Đokovićem:

- Hoću li se vratiti u Pariz iduće godine? Moramo naći rješenje za moju ozljedu, jer pitanje je kako će se dalje razvijati, a i ovako neću moći. Borit ću se, ali neću moći igrati na ovakvoj razini ako ne nađemo rješenje. Moramo naći rješenje...

image
 THOMAS SAMSON Afp

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Vladimir Zrinjski, Sportske novosti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.