Beroš: "Još sedam slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, ukupno ih je 46. Petero ih je u Osijeku, a dvoje u Zagrebu"

15.03.2020. 09:35:00

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na konferenciji za novinare iznio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.


Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je na presici nacionalnog stožera civilne zaštite da je zabilježeno sedam novih zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj te da je broj zaraženih porastao na 46. Od toga je petero u Osijeku, pri čemu je riječ o obiteljskom širenju, a dvoje u Zagrebu.

Alemka Markotić rekla je kako su novozaraženi dobrog zdravstvenog stanja i imaju blage simptome. Više će biti poznato na popodnevnoj presici. Komentirala je i neke navode da ibuprofen pomaže u liječenju koronavirusa te navela kako se taj lijek ne koristi kod osoba koje krvare, a budući da je kod svakog od oboljelih drugačija klinička slika, ne može se propisivati bez procjene liječnika.

Krunoslav Capak iz HZJZ-a komentirao je gužve na granicama i kazao kako nije izgledno da bi se netko zarazio u tim uvjetima. Procedura na granicama pojednostavljena je i to je dovelo do smanjenja gužvi, kazao je Capak.

Markotić je istaknula kako je kritično važno da se svi pridržavaju mjera: "To je za njihovo dobro i za dobro njihovih najbližih. To su još uvijek transmisije unutar obitelji ili među bliskim kontaktima. Ako se ljudi ne budu pridržavali mjera, možemo očekivati porast broja zaraženih".

Ministar Božinović kazao je da je u protekla 24 sata provedena kontrola po dojavama za 57 građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije. "Od toga 18 ih je prijavljeno sanitarnoj inspekciji i bit će sankcionirani sukladno zakonskim propisima", kazao je. Naveo je i da je trenutno u karanteni 51 čovjek, od kojih 49 u Splitu i dvoje u Dubrovniku.

Ministar Beroš u subotu je u večernjim satima potvrdio kako će među zemljama čiji građani pri ulasku u Hrvatsku automatski idu u samoizolaciju od nedjelje biti i BiH. Popis tih zemalja ažurira se na dnevnoj bazi i aktualne podatke objavljuje na svojim stranicama Ravnateljstvo civilne zaštite RH. 

Vlada je pak u subotu na telefonskoj sjednici donijela popis artikala koji ne smiju poskupjeti, odnosno cijena im ne smije biti drugačija od one na dan 30. siječnja.  

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: D.B./Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.