Beroš objasnio dilemu umire li se sa ili od korone, Plenković: ''Unatoč epidemiji obilježit ćemo Jasenovac i Bljesak''

16.04.2020. 11:35:00

SJEDNICA VLADE

 Na sjednici Vlade koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ministri su podnijli izvješča o novostima i aktivnostima o koronavirusu.


Premijer Andrej Plenković na početku sjednice podsjetio je da je svaki resor dobio uputu da predloži aktivnosti koje bi se u predstojećim tjednima mogle reaktivirati. Kaže da to rade sve zemlje jer svi žele zadržati novo ozbiljnosti i angažmana u suzbijanju širenja koronavirusa. ''Moramo voditi računa o tome da napravimo hodogram aktivnosti koje se mogu stavljati u funkciju'', rekao je predsjednik Vlade.

Izvijestio je da će idućeg tjedna na primjeren način obilježiti komemoraciju u Jasenovcu, ali i obljetnicu akcije Bljesak.

Na sjednici je Vlade, već uobičajeno, informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanima za koronavirus u Hrvatskoj, kao i informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da više od dva milijuna oboljelih u svijetu. Za Hrvatsku je rekao da je pozitivnih 9,04 posto u odnosu na testirane i da je porast broja oboljelih i dalje linearan. Podsjetio je i da su uveli digitalnog asistenta - Andriju koji treba potaknuti odgovorno ponašanje osobito kod mladih. ''Javljaju se i slučajevi stigmatizacije oboljelih što može izazvati da se ljudi skrivaju da su zaraženi. Molim sve da budu hrabriji od straha i obrate se liječniku'', rekao je i apelirao na solidarnost društva prema oboljelima. ''Ako osoba nije imala ranije bolesti umrla je od korone, a ako se radi o korničnim bolesnicima, onda je umrla s koronom, koja je bila okidač'', objasnio je ministar dilemu umire li se sa ili od koronavirusa.

Ministar unutranjih poslova Davor Božinović rekao je da je bitno da građani budu informirani i da je Vlada omogućila više kanala za to.

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: L.R./Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.