Bivši šef krim policije: Mnogi ne prijavljuju kaznena djela jer VIDE U KAKVOM neuređenom SUSTAVU ŽIVIMO

06.09.2019. 21:50:00

'POLICIJA JE IZBUŠENA! CIJELI SIGURNOSTI SUSTAV JE U KATASTROFALNOM STANJU!'

”Problem je što je cijeli pravosudni i sigurnosni sustav u katastrofalnom stanju. Da bi se stvari poboljšale treba minimalno 3 godine krvavog rada na tome da se dovedu u red. Ovako imate politički postavljene kadrove za koje nije bitno znaju li svoj posao, najbitnije je da oni i ne žele posložiti sustav jer se onda ne bi moglo loviti u mutnom. Njima odgovara ovakva situacija jer kad se zna tko što radi, onda nema mjesta za muljaže”, tvrdi Cvrtila

Da iz policije stalno cure informacije, opće je poznata stvar. Slučaj Damira Škare (odmah je doznao da je prijavljen zbog silovanja) tu je činjenicu samo potvrdio.

Tim velikim problemom bavila se i novinarka Index.hr-a, Martina Pauček Šljivak:

”Poslali smo upit policiji te ih tražili da nam dostave informacije o tome koja policijska postaja je zaprimila prijavu protiv Damira Škare za silovanje, što se tad odmah poduzelo, kako je Škaro doznao za prijavu jer je istog dana u 18 sati pobjegao u BiH te istražuje li policija kako je ta informacija mogla doći do njega. Također smo ih zatražili i da nam odgovore kad su točno saznali da je napustio Hrvatsku i kad su izdali tjeralicu za njim.

Božinović pegla svoj imidž, umjesto da uredi sustav

Odgovore policije, ako ih dobijemo, odmah ćemo objaviti”, navodi Index, čija je novinarka razgovarala  s kriminalistom Željkom Cvrtilom, bivšim šefom krim-policije kojega su pitali kako komentira curenje informacija. Odgovorio je da njemu to nije čudno, jer se stalno događa da u Hrvatskoj cure informacije zato što sustav policije nije uređen.

Božinović uglavnom pegla svoj imidž umjesto da se bavi uređenjem sustava, tako da će curenja informacije biti i dalje, tako to ide. Imate situacije da na jednom predmetu rade dva ili tri čovjeka, a 50 ih zna sve o tome. Ovaj slučaj je samo jedan u moru slučajeva s curenjem informacija, a najveći je problem kad cure informacije na puno kompliciranijim kaznenim djelima, kad je u pitanju organizirani kriminal”, rekao je Cvrtila.

Za ovaj slučaj je rekao da je tu veliki problem dokazivost i da će s tim biti problem kad on dođe na sud.

“Na žalost, tako je. Osim ako se ne pojave još neke žrtve koje su doživjele isto”, prokomentirao je Cvrtila.

Dodaje i kako curenje informacija u demokratskim društvima nije moguće zaustaviti, ali je moguće dobro posložiti sustav da se tako nešto svede na minimum.

U uređenim društvima odmah se dozna tko je pustio informaciju i taj se odstrani

“Tako da u trenu kad nešto i iscuri, da se relativno točno može locirati otkud je to procurilo, tko je pustio informaciju i onda da se ta osoba odstrani iz sustava. Problem je što je policija izbušena, cijeli pravosudni i sigurnosni sustav nam je u katastrofalnom stanju. Da bi se stvari poboljšale treba minimalno 3 godine krvavog rada na tome da se dovedu u red. Ovako imate politički postavljene kadrove za koje nije bitno znaju li svoj posao, najbitnije je da oni i ne žele posložiti sustav jer se onda ne bi moglo loviti u mutnom. Njima odgovara ovakva situacija jer kad se zna tko što radi, onda nema mjesta za muljaže”, tvrdi Cvrtila.

Rekao je i da se jako mali broj počinitelja silovanja prijavljuje.

“Silovanje se inače teško prijavljuje, često se prijavljuje s odmakom od počinjenja pa je teško dokazati. Žrtve se teško odlučuju na prijavu i zbog srama i zato što se onda one dodatno stigmatiziraju. Međutim, općenito je obeshrabrujuće za običnog građanina kad vidi ovakav sustav da prijavi kazneno djelo. Pa vidite da imamo situacije kad netko ubije dvije osobe, on je na slobodi zato što je iz dobre obitelji. S druge strane, netko u prometnoj nesreći nekome izazove lom noge i ta je osoba osuđena na par godina zatvora. Mnogi ljudi uopće ne prijavljuju kaznena djela jer vide u kakvom neuređenom sustavu živimo. Imate osobu sa 100 kaznenih djela i na slobodi je, što više reći”, kazao je Cvrtila.

Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe, Centra za seksualna prava koja preko 25 godina radi sa žrtvama seksualnog nasilja, kaže da je u ovom slučaju fascinantno to da je Škaro, nakon što je saznao da ga je žrtva prijavila, pobjegao u BiH te se tek nakon što je izdana potjernica za njim i na nagovor odvjetnika vratio u zemlju.

“To je zabrinjavajuće. Njega štiti stranka, a i naše pravosuđe i sustav općenito nisu neovisni. Nadam se da će se pokazati drugačije na ovom primjeru”, rekla je ona, a prenosi Index.

Izvor: Promise.hr/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.