BIZARNA OBAVJEŠTAJNA HARANGA S DRUGE STRANE DUNAVA Srbi za 'peglanje' afera predsjednika Vučića iskoristili i Luku Modrića

01.12.2019. 20:17:00

Službena Srbija ovih je dana pokrenula nevjerojatnu, pomalo bizarnu obavještajno-medijsku harangu kako bi svojoj javnosti dokazala da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija stvorila obavještajnu mrežu u Srbiji.

Za obavještajni rat s Hrvatskom upregnuta je srpska Bezbjednosno-informativna agencija (BIA), kao i većina srpskih medija. Sve je započelo podužim priopćenjem BIA-e o podizanju kaznene prijave protiv hrvatskog državljanina Nikole Kajkića, za kojeg tvrde da ga je angažirala SOA radi stvaranje mreže doušnika u Srbiji.

Na to je svojim priopćenjem uzvratila SOA optužujući BIA-u za konstrukcije i tvrdnjama da na ovaj način skreću pažnju s dvije velike političke afere koje tresu Srbiju.

Kulminacija slučaja, zasad, je današnje 'otkriće' srpskog dnevnika Blic, koji preko cijele naslovne strane objavljuje ilustraciju Luke Modrića uz naslov 'Luka Modrić plaćao hrvatskog špijuna u Srbiji?'. 

U nastavku donosimo glavne konstrukcije BIA-inih optužbi.

Hrvati uvučeni u srbijanske unutarnjopolitičke sukobe

Oružje i Krušik: Zviždač otkrio oca ministra policije

Još prije godinu dana u Srbiji se zakotrljala afera oko prodaje oružja. Pokrenuo ju je zviždač Aleksandar Obradović koji je otkrio da je privatna tvrtka GIM, koja se povezuje s Brankom Stefanovićem, ocem ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, nabavljala od tvrtke Krušik iz Valjeva oružje po povlaštenim cijenama. Oružje je potom prodavano u Saudijsku Arabiju, Jemen i Ukrajinu. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić te afere nikako da se otrese, a u srpskoj javnosti sve su češće informacije da je cijelu aferu pokrenula Rusija kako bi Vučiću pokazala da može kontrolirati stvari u Srbiji.

Ruski špijun: Napustio Srbiju kad je uhvaćen na djelu

Srbija je ostala u potpunom šoku kad je tamošnji dnevnik Blic sredinom prošlog mjeseca objavio videosnimku na kojoj ruski obavještajac u Zemunu daje novac jednoj civilnoj osobi u zamjenu za dokumente. Videosnimka objavljena je prije nekoliko mjeseci na YouTubeu, a nitko ne zna tko ju je tamo postavio. Samo nekoliko sati od objave u novinama, srpska obavještajna agencija (BIA) potvrđuje vjerodostojnost videa, a još brže u javnosti izlazi podatak da je na snimci ruski obavještajac Grigorij Kleban, zamjenik ruskog vojnog atašea u Srbiji, koji je pet mjeseci ranije otišao iz Srbije. Za razliku od ruskog obavještajca, civilna osoba u medijima je predstavljena samo kao umirovljeni pukovnik srpske vojske Z. K. Vučić odmah saziva sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i poručuje kako Putin za ovu operaciju sigurno nije znao. Autorstvo i ove operacije, nimalo ugodne za Vučića, također se pripisuje Moskvi.

Optužbe protiv Nikole Kajkića I SOA-e: Policajca priveli zbog istrage zločina

A onda, u jeku svih ovih afera, BIA objavljuje da je podigla kaznenu prijavu protiv čelnika hrvatskog Nacionalnog sindikata policije Nikole Kajkića i srpskog državljanina Dražena Letića zbog špijuniranja Srbije za račun hrvatske obavještajne agencije SOA-e. BIA iz ladice izvlači godinu dana star slučaj, kad je srpska policija po izlasku iz Srbije na ispitivanje odvela Kajkića i predsjednicu Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zoricu Gregurić. Njih dvoje su tvrdili da su se u Beogradu sastali s bivšom glasnogovornicom haškog suda Florence Hartmann i njezinim suradnicima radi istrage ratnih zločina.

Kajkić je rekao da su ga srpski policajci više sati ispitivali, prijetili mu i fizički ga zlostavljali.

Obavještajno-medijske konstrukcije: Mediji 'otkrivaju' hrvatske špijune

Odmah nakon BIA-ine objave pokrenuta je srpska medijska mašinerija koja tamošnju javnost svakodnevno 'zasipava' novim otkrićima o hrvatskoj špijunskoj mreži u Srbiji. Modrić je pak, piše Blic pristao financirati cijelu ovu špijunsku operaciju SOA-e u Srbiji jer ga je Kraljević optužio da je lažno svjedočio protiv Zdravka Mamića.

Izvor: JL/Foto:Reuters, Blic screenshot

Izvorni autor: Krešimir Žabec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.