BOLNA PRIČA O NAJMLAĐOJ ŽRTVI RATA: Ivan je imao tri mjeseca. Ubijen je na majčinim rukama.

27.09.2021. 12:28:00

Svetom misom u Drežnik Gradu i komemoracijom kod Spomenika u Grabovcu u nedjelju je obilježena 30. obljetnica pogibije troje djece prognanika, među kojima i najmlađe žrtve iz Domovinskog rata, tromjesečnog Ivana Špoljarića.

Majka najmlađe žrtve iz Domovinskog rata Petra Špoljarić zahvalila se ministru Tomi Medvedu i Vladi na donošenju Zakon o civilnim stradalnicima poručivši:

Geler pogodio bebu u majčinim rukama

“Napokon je moj Ivan prepoznat kao žrtva Domovinskog rata, makar nakon 30 godina, ali i ja kao njegova majka”

Dubravka (17), Josipa (18) i tromjesečni Ivan Špoljarić poginuli su prilikom granatiranja prognaničkog autokampa 26. rujna 1991. Toga dana oko 18:30 sati s brda Višnjevače iznad sela Smoljanca ispaljeni su smrtonosni projektili na autokamp, a najveća tragedija dogodila se u paviljonu “Jelena” u koji su uletjele krhotine granate. Priča o tome kako su prije 30 godina ubijena beba i dvije mlade djevojke, iznimno je potresna, a detalje o pogibiji svoga tromjesečnog Ivana, za 24 sata ispričala je njegova majka.

Samo tren prije njegove smrti, držala ga je u naručju, a on ju je, kaže, razdragano gledao:

“Geler je doletio i pogodio ga dok mi je bio na rukama. Drugi je pogodio mene. Dok sam ležala na podu, bespomoćna, znala sam da je mrtav, da mu nema spasa…”, prisjetila se najgoreg trenutka u svom životu.

Ubojice djece do danas nisu kažnjeni

“Vidjevši da mi je dijete mrtvo nisam više razmišljala hoću li i ja poginuti ili ne, ali onda sam se sjetila starijeg sina, Rafaela koji je imao samo godinu i pol.”

Petra je istoga dana odvedena u bihaćku bolnicu, no svojevoljno ju je napustila već drugoga dana kako bi mogla pokopati svoga sina. Vijesti o djeci pobijenoj u kampu, njihovi očevi koji su ostali braniti rodno selo Korane doznali su tek sutradan.

“U pleteru slobode koju Hrvatska danas uživa 30 godina od ovog stradanja su i ove žrtve. Dajemo si u zavjet odgovorno obnašati dužnosti za koje smo dobili povjerenje, da Hrvatska bude onakva kakvu su sanjali naši preci, poginuli hrvatski branitelji i civili i onakva kakvu žele naša djeca i njihova djeca”, rekao je na ovogodišnjoj obljetnici Medved.

Ubojice ove djece nikad nisu privedeni pravdi.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Ministarstvo branitelja

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.