Borrell zove Vučića i Kurtija u Bruxelles na nastavak dijaloga

01.08.2022. 19:45:00

Šef eurodiplomacije Jospe Borrell pozvao je u ponedjeljak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija da dođu u Bruxelles i nastave dijalog o svim otvorenim pitanjima, javio je Radio Slobodna Europa (RFE) pozivajući se na europske izvore.

Poziv je upućen u vrijeme pojačanih napetosti na sjeveru Kosova, potaknutih odlukom Prištine da recipročnim mjerama, umjesto identifikacijskih dokumenata i registarski tablica izdanih u Srbiji, izdaje tromjesečne "ulazno-izlazne dokumenate" za srpske državljane Srbije koji dolaze na teritorij Kosova, a tablice sa srbijanskim oznakama kosovskih gradova zamjeni oznakama RKS.

Izvori RFE u Bruxellesu upozoravaju da su napetosti izravna posljedica "nedostatka volje lidera da sjednu za stol" i nastave briselski dijalog.

Dužnosnici u sjedištu EU-a istaknuli su kako je bilo planirano da se nova runda dijalog vođa Srbije i Kosova održi prije početka ljetnog odmora u EU.

Uoči stupanja na snagu odluka Vlade Kosova, predviđenog za 1. kolovoza u ponoć, Srbi na sjeveru Kosova blokirali su u nedjelju 31. srpnja ceste prema graničnim prijelazima sa Srbijom, Jarinje i Brnjak, a srbijanski predsjednik pozvao je vlasti u Prištini i međunarodnu zajednicu da se "urazume" kako bi se izbjegli sukobi.

Nakon diplomatske intervencije Washingtona i poziva američkog veleposlanika u Prištini kosovska vlada je najavila da će odgoditi primjenu odluka do 1. rujna, uz uvjet da se uklone blokade.  

Prema izvješćima reportera beogradskih medija, barikade su danas tijekom prijepodneva uklonjene, ali prijelazi Brnjak i Jarinje nisu otvoreni, pa se na Kosovo može ući samo preko prijelaza Merdare.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveqla izjavio je da je u sinoćnjim događajima na sjeveru Kosova ozlijeđeno 11 građana, a da su "nelegalne oružane kriminalne strukture" oštetile nekoliko automobila policije i privatnih vozila.

Direktor Ureda za Kosovo srbijanske vlade Petar Petković optužio je danas kosovskog premijera Albina Kurtija za "dvodnevnu agoniju i krizu", ocijenivši da je to pokazalo "razmjere militantnosti tog čovjeka i koliko je opasan". 

"Sinoć smo bili na korak do ozbiljnih sukoba", ocijenio je Petković

On je najavio da će se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. 

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.