Božinović: Ako događaje ne možemo kontrolirati, treba ih zabraniti

16.07.2021. 11:58:00

Obalni dio Hrvatske stavljen je na narančastu listu. Dnevni slučajevi novozaraženih u laganom su porastu. Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije otkriva koje su nove mjere. Iako su na prošloj konferenciji za medije skinuli maske jer svi okupljeni imaju Covid potvrde, članovi Nacionalnog stožera danas su se ipak pojavili s maskama, suprotno najavama

Na mapi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) koji svaka dva tjedna mijenja status određenih zemalja i regija prema incidenciji koronavirusa, hrvatska obala je degradirana sa zelene na narančastu boju.

To znači da je incidencija zaraženosti u priobalnim krajevima u protekla dva tjedna više od 50 na 100 tisuća stanovnika.

Narančastu oznaku imaju sve dalmatinske županije, ali i Istra te Primorsko-goranska županija.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a kazao je da smo na početku turističke sezone lošiji nego na početku lanjske sezone.

31,4 je prosječna incidencija za Hrvatsku i na 12. mjestu smo u EU po 14-dnevnoj incidenciji na sto tisuća stanovnika.

Današnji udio pozitivnih u testiranima je 3,3 posto.

Najavio je da će danas početi emitiranje spotova u kojima javne osobe govore o svojem iskustvu s Covidom.

Minisatar zdravstva Vili Beroš kazao je da je prijelaz u narančasto dokaz da je Covid-19 opasna bolest. Dodao je da možemo to vratiti u zelenu zonu. 'Ključ je u našim rukama...Vlada je nabavila dovoljne količine besplatnog cjepiva...

Pohvalio se da je stupanj procjepljenosti u Ministarstvu zdravstva 63 posto.

Zabave u klubovima: Ako se događaji ne mogu kontrolirati, onda se takvi događaji trebaju zabraniti

Ministar Božinović kazao je da je jasno da mladi ljudi žele provod i znaju da zaraza za njih ne predstavlja životnu ugrozu, no svaka zaraza se broji, rezultat je i činjenica da je jadranska Hrvatska ušla u narančastu zonu. To je posljedica da Hrvatska kao turistička zemlja prima veliki broj turista, trenutno ih je 750 tisuća. Zato je, kaže, razlika između kontinentalne i obalne Hrvatske.

'Ako se događaji ne mogu kontrolirati, onda se takvi događaji trebaju zabraniti. I za to postoje svi instrumenti u odlukama koje je stožer donio i koje se moraju primijeniti. Ne može netko u Zagrebu znati što se događa što se događa u nekom turističkom mjestu na moru', dodao je.

'Pitanje je možemo li trend okrenuti prema padu s obzirom na sve veći dolazak turista', istaknuo je.

Na pitanje o zaustavljanju partija o čemu je govorio Bernard Kaić, Capak je rekao da su zaključili da u ovom trenutku će se ići na pooštravanju mjera kontrole i ststiranja na ulasku u takve objekte. Bolje je da pojačamo kontrolu, nego da se zatvore objekti i da se mladi okupljaju na mjestima na kojima neće biti kontrolirani.

Beroš: Nismo najbliži uvođenju obaveznog cijepljenja

Na pitanje o mogućem obaveznom cijepljenju u sektoru zdravstva,obrazovanja i socijali, Beroš je kazao da nisu najbliži mogućem obveznom cijepljenju. 'Bliži smo edukaciji i podizanju svijesti o cijepljenju i u tom smjeru se razgovara. Potvrde nisu prisila već način da se osigura suživot s virusom i poveća klub isgurnih. Njih ćemo morati prihvatiti kao novi način komuniciranja u cjelini. To je dokaz sigurnosti i za druge osobe', kazao je.

Na pitanje o mogućoj granici nakoj koje bi se išlo u zabranu rada klubova, Capak je odgovorio da nisu odredili taj prag. 'U svakom slučaju provjerom situacije na terenu ustanovili smo da ostoje elementi nepovezanosti između onih koji testiraju i epidemiološke službe. Ići ćemo na teren'.

Na pitanje što s britanskim turistima, Capak je kazao da u ovom trenutku za građane Velike Britanije i za druge imamo uvjete da moraju imati potvrdu. Razmatraju i druge mogućnosti, no u tome, kažu, moraju biti konzistentni. Španjolska, Portugal i Cipar imaju višu incidenciju od Velike Britanije. Nismo donijeli nikakvu odluku, dodaje.

Kaže da Španjolska i Portugal nisu od Britanaca tražili da imaju nužno opravdanje za ulazak u njihove zemlje, dodaje da mi tražimo dokaz da imaju rezerviran smještaj. Razlika je između onih koji uplate smještaj, ili 'protutnje na dan, dva'.

Božinović: Mi ćemo ostati otvoreni, no države svojim građanima mogu zakomplicirati odluku da dođu u Hrvatsku

'Kategorija narančaste u principu ne mijenja ništa. O tome govorimo jer je činjenica da kada infekcija krene, da se ona brže širi, nego zaustavlja. Teško da u kratko vrijeme možemo postići smanjenje broja, nego računamo na povećanje. No nije isto ide li jedan, dva posto tjedno ili eksponencijalno. Onda ulazimo u crveno, no to nema veze s ulaskom u RH. Ima veze s povratkom iz RH. Mi ćemo ostati otvoreni, no države svojim građanima mogu zakomplicirati odluku da dođu u Hrvatsku', pojasnio je Božinović.

Markotić o Laucu: Jesu li cijepljeni zaslužni za nove sojeve?

Na pitanje o Gordanu Laucu, članu Znanstvenog savjeta Vlade RH, koji je napisao sa su cijepljeni generatori novih virusnih varijanti, Alemka Markotić je kazala: Gdje god da ostavimo prostora virusu, on će se pokušati snaći. Ako mu zatvarate vrata cijepljenjem, on će naći nove oblike da napravi infekciju. Ako mu niste dovoljno brzo zatvorili vrata, onda će uspjeti. Da imamo procjepljenost preko 80 posto, spriječili bi širenje i stvaranje novih sojeva.

Na pitanje o usporedbi korone s karijesom koju je npravipo Zoran Milanović, Božinović je reako da izjavu nije vidio, pa ju ne želi komentirati.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: V. P. P. / Foto: Marko Prpic

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.