Branitelji proglasili 2023. godinu – Godinom sjećanja na žrtve Domovinskog rata Bosanske Posavine!

12.01.2023. 14:00:00

Iz Republike Srpske svako malo možemo čuti o ujedinjenju tog bosanskohercegovačkog entiteta sa Srbijom, jer da je došlo vrijeme  u kojem se mora razmišljati i o tome da svi Srbi žive u jednoj državi!? To se među ostalim poglavito isticalo i prigodom nedavnog, izmišljenog 9. siječnja, kad se obilježavao  tzv. „Dan osnutka ove „države“.

Međutim, s druge strane, nema gotovo nikakvih glasova – što će se dogoditi, ako se to možebitno jednog dana i dogodi, sa žiteljima Bosanske Posavine, odnosno kakva je sudbina na desetine i desetine tisuća ljudi iz ovih krajeva, koji su tijekom velikosrpske agresije ubijeni ili potjerani sa svojih ognjišta?

Žrtve Bosanske Posavine gotovo se više i ne spominju, osim prigodom obljetnica okupacije, koja je 1992. dovela i do egzodusa, kakav se ne pamti, hrvatskog i bošnjačkog naroda toga kraja.

U nadi i želji da se prije svih ne zaborave poginuli hrvatski branitelji, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) proglasila je ovu, 2023. godinu, Godinom sjećanja na žrtve Domovinskog rata Bosanske Posavine!

Na taj način pokazat ćemo sjećanje i ljubav  i zauzetost za ono što su  hrvatski vitezovi  iz ovog kraja  učinili – dajući ono najvrijednije, svoje živote u obrani, a potom podsjetiti i na sve one koji su 6. listopada 1992., tek pokojom vrećicom, morali iz svojih domova odlaziti preko Save u nepoznato, a od kojih se većina više nikada nije vratila na svoje.

Tijekom proteklih godina, nažalost, izgubilo se i tako prepoznatljivo zajedništvo koje nas je krasilo u vrijeme Domovinskog rata, a izblijedilo je i povjerenje i poštovanje jednih u druge te vrline koje su nam tada davale hrabrost, ponos i prkos.

Žrtve Bosanske Posavine nećemo i ne smijemo zaboraviti, pa ćemo stoga raznim akcijama i manifestacijama, u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, nastojati podsjetiti na ove ljude i ovaj kraj, pa stoga 2023. godinu proglašavamo – Godinom sjećanja na  žrtve Domovinskog rata Bosanske Posavine!

Da se ne zaboravi!.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Izvorni autor: Mladen Pavković/UHBDR91/Foto:bosanska posavina/arhiva PDN/fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.