Branitelji protiv džamije ‘Alija Izetbegović’: ‘Ovo je uvreda za Hrvate, u ratu je tu postrojio pripadnike postrojbe El mudžahid!’

27.02.2021. 14:54:00

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Bugojna reagirala je na najavu gradnje džamije posvećene Aliji Izetbegoviću na Rostovu .

Kažu, problem je u tome što bi ova lokacija – nalazi se između Bugojna i Novog Travnika – mogla kriti tijela preostalih hrvatskih logoraša za kojima se traga gotovo 28 godina.

“Nemamo ništa protiv gradnje vjerskih objekata, ali smo kategorički protiv najavljene izgradnje iz više razloga. Nakon što su prošlog ljeta na Rostovu, nakon 27 godina potrage, pronađena tijela četiriju od 19 hrvatskih logoraša koji su iz logora Armije BiH odvedeni u ljeto i jesen 1993. godine te ubijeni na posebno okrutan način, sumnjamo da bi ova lokacija mogla kriti posmrtne ostatke i preostalih 15 naših logoraša”, napisali su.

Stoga smatraju da bi se trebalo pomno razmotriti svaku gradnju na ovom području kako se ne bi dogodilo da tijela nestalih ostanu zauvijek skrivena.

Nadalje, nije im baš sjelo ni što bi se vjerski objekt nazvao po Aliji Izetbegoviću. Smatraju da je to neprimjereno, čak štoviše, da je to uvreda za hrvatske žrtve Bugojna.

“Alija Izetbegović u ratu je bio najviši bošnjački dužnosnik, ujedno i vrhovni zapovjednik bošnjačke Armije BiH koja je iz Bugojna protjerala 15 tisuća Hrvata, počinila stravične zločine nad hrvatskim stanovništvom, sustavno opljačkala i uništavala imovinu Hrvata, otvorila na desetke logora kroz koje je prošlo oko 2000 zatočenika(…). Ne treba zaboraviti ni da je Alija Izetbegović na Rostovu u ratu postrojio pripadnike postrojbe El mudžahid, sastavljene od boraca iz islamskih zemalja koji su također sudjelovali u progonu i zločinima nad Hrvatima Bugojna. Nazvati jedan vjerski objekt po njemu ne pridonosi izgradnji mira ni suživota”, poručili su.

Inače, investitor projekta su bračni par Izudin i Arijana Herceg, inače su iz Novog Travnika, a rade i žive u Austriji. Prije nekoliko dana su potvdili kako su dobili sve potrebne dozvole za izgradnju džamije na njiihovom imanju koje se nalazi u blizini Sportsko-rekreativnog centra “Biser Rostovo.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:Screenshot

Izvorni autor: Daniel Radman/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.