Britanci na korak do razvijanja cjepiva: prve doze primili su majmuni, ozdravili su

28.04.2020. 12:17:00

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford u Velikoj Britaniji tvrde da su samo na korak do razvijanja cjepiva koje bi trebalo zaustaviti širenje Covida-19.

Prošloga mjeseca dobili su obećavajuće rezutate ubrizgavanjem jedne doze novog cjepiva majmunima vrste rezus makaki, sisavcima koji je po strukturi najbliži čovjeku.

To znači da će klinička testiranja novog cjepiva početi do kraja mjeseca na ukupno 6.000 kandidata kako bi se testiralo je li cjepivo učinkovito i sigurno, prenosi Jutarnji list.

Ukoliko bude odobreno, nekoliko milijuna doza moglo bi biti dostupno za široku upotrebu već u rujnu, izvijestio je New York Times.

Svaki od šest majmuna dobio je jednu dozu cjepiva, a testiranja se provode u laboratorijima Nacionalnog institutu za zdravlje u američkoj Montani. Potom su svi bili izloženi novom koronavirusu, od kojega su oboljeli drugi majmuni u laboratoriiju. Četiri tjedna kasnije svih šestero majmuna bili su zdravi i nisu pokazivali znakove Covida-19.

– Rezus majmuni su otprilike nešto najbliže što imamo ljudskoj vrsti, rekao je vodeći znanstvenik dr. Vincent Munster za The Times.

Nakon što je rezultate testiranja podijelio s drugim znanstvenicima, Munster je rekao da se nada da će rezultati biti objavljeni u znanstvenom časopisu.

Nema garancije da će dobri rezultati biti i kod ljudi, ali ovo je ipak dobar znak.

Diljem svijeta, mnogi znanstveni timovi i biotehnološke tvrtke, njih oko stitunu, rade na razvoju cjepiva, a najmanje pet znanstvenih timova su u preliminarnoj fazi testiranja poznatoj kao Faza 1 kliničkih ispitivanja.

Talijanska tvrtka ReiThea, njemački Leukocare i belgijski Univercells zajednički rade na razvijanju potencijalnog cjepiva i planiraju početki s kliničkim ispitivanjima  u srpnju.

Martin Bachmann, šef Imunološkog zavoda pri bolnici Inselspital u Bernu i osnivač startupa Saiba Biotechaims, rekao je da planira početi testiranja na ljudima u kolovozu na 240 volontera, ako dobije potrebno osobrenje od Swissmedica, nadzornog tijela za lijekove, prenosi Jutarnji list.

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.