Brkić poslao oštru poruku Miri Kovaču: Neodgovorno je...

16.09.2019. 20:35:00

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković istaknuo je u ponedjeljak da su predsjednički izbori i potpora aktualnoj predsjednici sada prioritet HDZ-a te je najavio da će na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća biti riječi o pravilniku ponašanja članova stranke tijekom izborne kampanje za predsjednika Republike.

"Očekujem demokratsku raspravu i da nađemo takva rješenja koja će biti najkvalitetnija potpora našoj predsjedničkoj kandidatkinji", rekao je Jandroković novinarima uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Na novinarski upit očekuje li sabotažu iz redova HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima odgovorio je kako vjeruje da će svi članovi stranke aktivno sudjelovati u kampanji, ali i da je moguće da će "biti iskakanja". No, poručio je, naći će odgovor i na to.

"Vjerujem u dobru volju i namjere svojih stranačkih kolegica i kolega. Siguran sam da je svima stalo da Kolinda Grabar-Kitarović ponovno bude predsjednica i vjerujem da će se uključiti na najbolji mogući način", rekao je.

Izrazio je uvjerenje i da će se svi fokusirati na predsjedničku kampanju i sa strane ostaviti unutarstranačke ambicije te je poručio kako su predsjednički izbori i potpora aktualnoj predsjednici sada prioritet HDZ-a.

Na novinarsko pitanje vezano uz referendum "67 je previše" i sindikalne prijetnje da će izaći na ulice, Jandroković je rekao kako neće biti potrebe da bilo tko izlazi na ulice.

"Postupit ćemo u skladu sa zakonom i sve će biti u redu", poručio je.


Brkić: Poruke i odgovori ne šalju se putem medija

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je zamoljen za komentar zadnjih istupa Mire Kovača rekao da se uvijek zalagao da sve probleme rješavaju za stolom političke obitelji i da se poruke, pitanja i odgovori ne šalju putem medija. "To je neodgovorno i ne doprinosi jedinstvu i zajedništvu HDZ-a", rekao je Brkić dodavši kako treba "spustiti loptu".

Vezano uz Plenkovićevu izjavu da je Kovač irelevantan, Brkić je rekao kako su irelevantne i kontraproduktivne takve rasprave i ne doprinose jedinstvu i zajedništvu HDZ-a. Smatra i da nije vrijeme sada isticati bilo kakve unutarstranačke kandidature već se svi moraju fokusirati na pobjedu na predsjedničkim izborima.

Na pitanje podržava li pravila ponašanja, odgovorio je kako su ona jasno normirana stranačkim Statutom.

Na pitanje kako komentira Jandrokovićevu izjavu po kojoj ne isključuje mogućnost sabotaže tijekom predsjedničke kampanje, odgovorio je kako u svakoj utakmici postoje sabotaže.

"U životu vam je to normalno, ali ako ste sigurni u sebe, vjerujete u sebe i svoje, ako je stranka dobro uštimana, posložena i organizirana- nema onog tko može pobijediti HDZ", naglasio je.


Bačić: Kovač je i ranije "iskakao"

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić, upitan o pravilniku ponašanja, rekao je kako je obaveza svakog člana stranke da u kampanji s vodstvom stranke i predsjedničkom kandidatkinjom uskladi javne nastupe.

"Postoji demokracija u stranci, ali postoje i prioritetni ciljevi stranke. U ovom trenutku je prioritet i cilj stranke pobijediti na predsjedničkim izborima", istaknuo je.

Bačić je, upitan o izjavama i kandidaturi za predsjednika HDZ-a Mire Kovača, podsjetio je da je Kovač i u Hrvatskom saboru tijekom rekonstrukcije Vlade na određeni način "iskakao" iz onoga kako bi trebao postupati član stranke kada njegova stranka u Saboru formira vladajuću većinu, rekonstruira vladu ili kada je u predizbornoj kampanji, kao što je sada.

Smatra i kada bi se to ponavljalo i kada bi Predsjedništvo stranke procijenilo da takvim postupanjem Kovač, ili bilo koji drugi član, čini štetu stranci- bilo bi sankcija.

Bačić drži kako u svakoj stranci, koja prolazi kroz kampanju i kad je u "svojevrsnom ratu", treba postojati minimum kolegijalnosti prema predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a i drugim stranačkim kolegama.

Zamoljen da komentira mišljenja kako su ta pravila igre "flaster na usta HDZ-ovcima", odgovorio je kako je svaki član ušao u stranku i pročitao stranački Statut te se treba ponašati sukladno odlukama stranačkih tijela.

"Kada smo u kampanji moramo se ponašati da ne pravimo štetu stranci niti kandidatu kojeg stranka podržava", rekao je.

Upitan prave li štetu premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću kada istupaju Davor Ivo Stier i Miro Kovač ocijenio je da "kad kritiziraju premijera i predsjednika HDZ-a rade štetu i vladi i stranci". Drži da će doći vrijeme kampanje za unutarstranačke izbore kada će se moći tako nastupati.

Ivan Anušić, budući voditelj stožera predsjedničke kampanje Grabar-Kitarović, smatra kako Kovačeve izjave nisu naštetile sadašnjoj hrvatskoj predsjednici, jer ona ide u kandidaturu po novi mandat za predsjednicu, a Kovač za predsjednika HDZ-a. Upitan misli li da je Kovač irelevantan odgovorio je kako "nitko nije irelevantan".

Izvor: pv/h/Direktno.hr/Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.