Brojni gledatelji pratili spektakularnu Legendu o Picokima, a Đurđevčani su ponovo nadmudrili Ulama-bega

27.06.2021. 10:52:00

Velika svečana povorka iz centra grada Đurđevca bila je uvod u centralni događaj Picokijade – Legendu o Picokima.

Prilikom dolaska na Stari grad, upriličeno je svečano otvorenje, a gradonačelnik Hrvoje Janči kazao je kako Picokijada nastavlja svoju tradiciju unatoč situaciji s koronom zahvaljujući ljudima, udrugama, sponzorima te svima koji su se angažirali.

Iznenađenje večeri bilo je to da ja čast otvorenje Legende pripalo njenom režiseru, rođenom Đurđevčanu, Krešimiru Dolenčiću.

Pri otvaranju su se publici kratko obratili Željko Lacković, predsjednik organizacijskog odbora Picokijade, Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca, i župan Darko Koren.

Gradonačelnik Janči uoči početka Legende izjavio je da su sigurni u još jednu pobjedu Turaka na đurđevečkim bedemima, a predstoji nam još pobjeda nad Španjolcima u ponedjeljak. Ovom izjavom vezanom na nogometnu reprezentaciju kojoj predstoji utakmica protiv Španjolske nasmijao je publiku i zaradio aplauz.

Uslijedio je spektakl, uprizorenje Legende u kojoj sudjeluje više od 2000 glumaca i statista, a sve u režiji spomenutog Dolenčića i po scenariju Vida Baloga.

Brojni su gledatelji pratili veličanstven događaj za koji se uvijek traži mjesto više. Uživali su u jedinstvenoj scenskoj priredbi uz i osobit vizualno-zvučni doživljaj.

Legenda govori da su ga đurđevački branitelji nadmudrili Ulama-bega, jer su po savjetu jedne starice ispalili topom u turski tabor posljednji ostatak hrane, jednog pjetlića – picoka. Prividu izobilja, u kojem se razbacuje hranom, Ulama-beg je nasjeo, napustio Đurđevac, a Đurđevčanima ostavio do danas (kao svoju kletvu) naziv Picoka. Oni ga s ponosom nose, a Legendu o Picokima, već više od 40 godina scenski i spektakularno oživljavaju.

Misleći da u utvrdi ima još toliko hrane da se njome oni iz grada mogu i razbacivati i na taj način izrugivati, Ulama-beg odustaje od opsade i napušta bojište. Kao neku vrstu kletve, Ulama-beg Đurđevčane naziva “Picokima”. Tako i završava ova scenska igra:

“A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime PICOKA dovijeka nosili! PICOKIMA vas djeca zvala, a unuci vaši ostat će PICOKI!”

Legenda govori o hrabrosti i domišljatosti Đurđevčana ponosnih na svoju povijest, na svoj nadimak i svojeg pijetla koji je danas najzastupljenije heraldičko obilježje ovog kraja.

Spektakularan je prikaz završen isto tako spektakularnim vatrometom, a gledatelji su ih nagradili ogromnim pljeskom.

Picokijada je proglašena je nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, te je u toj kategoriji 2008. godine postala nacionalni pobjednik i član Europske mreže turističkih destinacija izvrsnosti (EDEN – European destination of exellence).

FOTOGALERIJA, Autor: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

Foto: Ivan Balija

 

 

Izvor: ePodravina.hr/Foto:Ivan Balija

Izvorni autor: Kristina Kos/Foto: Foto: Ivan Balija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.