CAPAK OTKRIO KOLIKO SMO DALEKO OD CRNOG SCENARIJA I POLICIJSKOG SATA: ‘To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata’

19.10.2020. 21:28:00

HOĆE LI BITI 'LOCKDOWNA'?

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je kako smatra da Hrvatskoj nije potreban novi lockdown, ali je dodao da postoji niz drugih mogućnosti.

Na pitanje je li lockdown jedino rješenje, Capak je za Dnevnik Nove TV rekao da nije potreban novi lockdown, ali je potrebno ”da se ljudi drže mjera”.

‘Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima’, rekao je i napomenuo kako mu se čini da je Hrvatska među najliberalnijim zemljama u Europi.

Capak je odgovorio i na pitanje što bi se dogodilo ako ne bude dovoljno liječnika i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike. “Iako ne očekujemo takav scenarij i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1100 liječnika intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi Covid bolesnika i bolesnika od gripe.

Međutim, pripremamo se i za scenarij da će se educirati drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata”, objasnio je Capak. Dodao je da su tada mladi liječnici prolazili tečajeve hitne pomoći.

”Ministarstvo zdravstva će u suradnji s bolnicama pripremiti takve tečajeve, ali se nadamo da do toga neće doći”, kazao je.

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da smo “daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav”.

Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata. ”Mi o tome dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti”, poručio je ravnatelj HZJZ-a.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut također je rekao da Hrvatska ima dovoljno smještajnih kapaciteta i zaštitne protuepidemijske opreme za liječenje oboljelih od covida-19

Trut, koji je danas bio u skladištu Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom, rekao je za RTL-a Danas da podizanje smještajnih kapaciteta u sportskim objektima spada u treću razinu povećanja kapaciteta. Najprije se popunjavaju smještajni kapaciteti u stacionarnim bolnicama, a potom dolazi sekundarna razina putem bolnica koje služe za rehabilitaciju, kao što su one u Biogradu i Topuskom, a tek treća razina su sportski objekti kao što je proljetos bila pripremljena Arena u Zagrebu.

Ako zdravstvene djelatnosti zatraže proširenje kapaciteta, spremni smo u roku od 48 sati podići takvu bolnicu na svim lokacijama, kazao je. Trut je rekao i da zaštitne opreme “ima dovoljno za određeno vrijeme”.

U skladištu u Jastrebarskom ima oko 13 milijuna različitih artikala, među kojima 5,4 milijuna maski, odnosno oko 1200 tona zaštitne opreme. Iz toga skladišta oprema se šalje u regionalna skladišta, a iz njih prema bolnicama, ustanovama za zbrinjavanje starijih i nemoćnih, te svim drugim korisnicima, kazao je.

Trut je kazao da se tijekom vikenda provedeno 346 inspekcijskih nadzora, te da je izrečeno 38 usmenih upozorenja, izdana tri prekršajna sudska naloga i jedna novčana kazna.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Izvorni autor: HINA

Autor: